- Blog
- 29 czerwca 2021
- 0
Nauka o żywieniu: w co wierzyć, a w co nie wierzyć
Czy mięso powoduje raka czy nie? Czy dorośli mogą pić mleko czy nie? Czy odtłuszczone pokarmy to stałe korzyści czy zło wcielone? Badania mówią jedno lub drugie. A teraz naukowcy sami powiedzieli nam, dlaczego nauka o żywieniu jest taki bałagan.
Dawno, dawno temu, nauka o żywieniu była prostą sprawą. W 1747 r. szkocki lekarz James Lind postanowił dowiedzieć się, dlaczego tak wielu marynarzy cierpi na szkorbut - chorobę, która prowadzi do wycieńczenia i anemii, krwawienia dziąseł i utraty zębów. Lind przeprowadził więc pierwsze badanie kliniczne na 12 pacjentach z szkorbutem.
W kanale Telegram "Jod", Lifehacker opowiada o zdrowiu, opierając się na badaniach naukowców. Wszystko po to, abyś nie przegapił niebezpiecznych objawów, kupił leki, które działają i odpowiednio o siebie zadbał. Zapisz się!
Marynarze zostali podzieleni na sześć grup, w każdej z nich zastosowano inne metody leczenia. Ludzie, którzy spożywali cytryny i pomarańcze, w końcu wyzdrowieli. Niezaprzeczalny wynik, który ujawnił przyczynę choroby, czyli niedobór witaminy C.
To było mniej więcej jak problemy żywieniowe były traktowane w epoce przedprzemysłowej. Wiele przełomowych chorób czasu, takich jak pellagra, szkorbut, anemia, wole endemiczne, pojawiły się w wyniku braku tego lub innego elementu w żywności. Lekarze wysuwali hipotezy i eksperymentowali, aż znaleźli brakujący element układanki w diecie.
Niestety, nie jest teraz tak łatwo studiować kompletne żywienie. W dwudziestym wieku medycyna nauczyła się radzić sobie z większością chorób spowodowanych niezrównoważoną dietą. W krajach rozwiniętych nie stanowi to już problemu dla większości mieszkańców.
W dzisiejszych czasach objadanie się stało się największym problemem. Ludzie spożywają zbyt wiele kalorii i żywności niskiej jakości, co prowadzi do chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia.
W przeciwieństwie do szkorbutu, z tymi chorobami nie jest tak łatwo sobie poradzić. Nie pojawiają się one gwałtownie z dnia na dzień, ale rozwijają się latami. I nie można się ich pozbyć kupując skrzynkę pomarańczy. Konieczne jest zbadanie całej diety i stylu życia pacjenta, aby odsiać wszystkie czynniki ryzyka, które prowadzą do choroby.
Tak więc nauka o żywieniu stała się niedokładna i myląca. Pojawiło się morze sprzecznych badań, które z łatwością ujawniają mnóstwo nieścisłości i ograniczeń. Zamieszanie w tej dziedzinie doprowadziło do porad żywieniowych, które są tylko mylące. Naukowcy nie mogą się zgodzić co do tego, czy pomidory chronią przed rakiem, czy go wywołują, czy czerwone wino jest pożyteczne, czy szkodliwe itd. To dlatego dziennikarze piszący o żywieniu często siedzą w kałuży opisując kolejny raport.
Aby uzyskać przybliżony obraz tego, jak trudne jest badanie odżywiania, Julia Belluz przeprowadziła wywiady z ośmioma badaczami. A oto, co nam powiedzieli.
Aby znaleźć odpowiedzi na powszechne pytania dotyczące odżywiania, nie ma sensu przeprowadzać badań z randomizacją.
Złotym standardem medycyny opartej na dowodach są randomizowane badania kontrolowane. Naukowcy rekrutują uczestników badania, a następnie losowo przydzielają ich do dwóch grup. Jeden dostaje lek, drugi placebo.
Chodzi o to, że z powodu losowego doboru próby, jedyną istotną różnicą między grupami staje się przyjmowanie narkotyków. A jeśli wyniki się różnią, to wniosek jest taki, że przyczyną jest lek (tak właśnie Lind obliczył, że owoce leczą szkorbut).
Rzecz w tym, że dla większości krytycznych pytań żywieniowych, to podejście nie działa. Jest to zbyt trudne, aby przypisać kilka grup do różnych diet, które będą ściśle przestrzegane przez długi okres czasu, aby określić, które jedzenie wpływa na jaką chorobę.
W idealnym świecie wziąłbym do badań 1000 noworodków, podzieliłbym je na dwie grupy. Tak, że jedna grupa byłaby karmiona tylko świeżymi owocami i warzywami do końca życia, a druga grupa byłaby karmiona bekonem i smażonym kurczakiem. A następnie zmierzyć, która grupa była bardziej prawdopodobne, aby uzyskać raka, choroby serca, którzy będą się starzeć i umrzeć wcześniej, którzy będą mądrzejsi, i tak dalej. Ale musielibyście trzymać ich wszystkich w więzieniu, ponieważ nie ma innego sposobu, aby zmusić 500 konkretnych osób, aby nie próbowały niczego poza owocami i warzywami.
To wspaniałe, że naukowcy nie mogą więzić ludzi i trzymać ich przymusowo na diecie. Oznacza to jednak, że istniejące badania kliniczne są zaśmiecone i niewiarygodne.
Weźmy, na przykład, jedno z najdroższych i zakrojonych na szeroką skalę badań magazynu Women's Health Initiative. Kobiety podzielono na dwie grupy, jedną na regularnej diecie i drugą na diecie niskotłuszczowej. Badani mieli odżywiać się w ten sposób przez kilka lat.
W czym problem? Kiedy badacze zebrali dane, okazało się, że nikt nie stosował się do zaleceń. I obie grupy skończyły na tej samej diecie.
Miliardy zostały zmarnowane, a hipoteza nigdy nie została przetestowana.
Rygorystyczne randomizowane badania kontrolowane placebo mogą być prowadzone w krótkim czasie. Niektóre badania nad suplementami diety pozwalają badanym żyć w laboratorium przez kilka dni lub tygodni i monitorować wszystko, co jedzą.
Ale takie badania nie mogą nic powiedzieć o efektach długoterminowych diet, które mogą być stosowane przez dziesięciolecia. Wszystko, czego możemy się dowiedzieć, to na przykład wahania poziomu cholesterolu we krwi. Naukowcy snują jedynie przypuszczenia na temat długoterminowych skutków dla zdrowia.
Badacze muszą opierać się na danych obserwacyjnych, które są pełne nieznanych zmiennych.
Zamiast badań randomizowanych, naukowcy muszą korzystać z danych pochodzących z badań obserwacyjnych. Są one prowadzone przez lata, z udziałem ogromnej liczby osób, które już odżywiają się tak, jak chcą tego badacze. Przeprowadza się wśród nich okresowe badania w celu wykrycia np. rozwoju nowotworów lub chorób układu krążenia.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9