- Zdrowe odżywianie
- 21 stycznia 2022
- 0
Miso Glazed Salmon Bowl with Quick Pickles and Sesame Spinach Przepis
Ta miseczka z łososiem w glazurze miso to prosty i sycący obiad! Dodaj brązowy ryż z łatwym, glazurowanym miso pieczonym łososiem, szybkimi piklami z ogórków i sezamowym szpinakiem, a otrzymasz pyszny posiłek na jeden wieczór!
Ten przepis na miso glazurowanego łososia stał się ulubionym daniem w naszym domu, ponieważ jest tak szybki i łatwy, a jednocześnie zawiera mnóstwo złożonego smaku. Każdy składnik jest bardzo prosty - zwykły gotowany brązowy ryż, łosoś z 3 składnikową marynatą, szybkie pikle z ogórków i szpinak krótko smażony w oleju sezamowym - a jednak wszystko to razem składa się na idealnie zbalansowaną miskę. Delikatny, wolno pieczony łosoś w glazurze miso jest zdecydowanie najważniejszy w tym daniu!
Smaki w tym przepisie na miseczkę z łososiem w glazurze miso zostały zainspirowane kuchnią japońską. Kilka lat temu spędziłam dwa tygodnie w Japonii i zakochałam się w tamtejszych smakach. Japońska kuchnia jest jednym z niewielu krajów uznanych przez UNESCO za swoje tradycje kulinarne, a znaczenie tego dziedzictwa było widoczne niemal wszędzie, gdzie jedliśmy. To, co najbardziej doceniłam w japońskim jedzeniu, to jego prostota. Zazwyczaj jestem typem osoby, która lubi obładować swoją pizzę różnymi dodatkami i nie przejmuje się przepisami z długą listą 20 składników. Ale w przypadku japońskiego jedzenia, proste, świeże składniki błyszczą w połączeniu z aromatyczną, wysokiej jakości przyprawą lub dwiema, jak na przykład kawałek delikatnego, gotowanego na parze okonia morskiego w bulionie dashi i sosie sojowym, doskonale usmażone tofu ze świeżo startym imbirem i miso lub talerz pikli z białym ryżem.
Różne rodzaje pikli w Japonii były jednym z moich ulubionych odkryć kulinarnych! Rynki wypełnione były gigantycznymi drewnianymi beczkami wypełnionymi warzywami marynowanymi w miso, osadzie sake (pozostałość ryżu po produkcji sake) i soli. Dowiedziałam się, że dodanie pikli to świetny sposób na podkręcenie smaku prostego dania!
Jak zrobić miskę z łososiem w glazurze miso?
Ten miso glazurowane miski łososia jest rzeczywiście dość proste do wykonania! Po pierwsze, wystarczy ugotować garnek brązowego ryżu. Lubię używać krótkiego ziarna brązowego ryżu w tym przepisie.
Następnie robię łatwą marynatę miso dla łososia. Jest to po prostu prosta mieszanka sosu sojowego, pasty miso i oleju sezamowego. Pozwalam mu marynować się przez co najmniej 15 minut, ale można dłużej. Następnie piekę łososia w sosie miso, stosując metodę, której nauczyłam się od mojej przyjaciółki Kary Lydon, a która pozwala uzyskać najbardziej wilgotnego, delikatnego i doskonale ugotowanego łososia.
Następnie, gdy brązowy ryż się gotuje, a łosoś marynuje, przygotuj partię szybkich pikli. Aby zrobić szybkie pikle, wystarczy wrzucić pokrojone ogórki z octem ryżowym, odrobiną soli i cukru. Sól i cukier wyciągną płyny z ogórków i pozwolą octowi wsiąknąć w nie. Kiszenie trwa zaledwie 15 minut, ale możesz też zrobić je z wyprzedzeniem, tak jak ja to często robię, i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Uwielbiam mieć pod ręką ogórki kiszone lub czerwoną cebulę, które mogę dodać do miseczek z ziarnami, tacos lub tostadas, a także do kanapek.
Podczas gdy łosoś się gotuje, podsmaż torebkę szpinaku w oleju z prażonego sezamu. Lubię olej z prażonego sezamu, ponieważ ma bogaty, tostowy smak.
Aby służyć, górę ryżu z sezamu szpinak, pikle i miso glazurowane łososia, i garnirować z odrobiną tosted nasion sezamu lub gomasio, i plasterki szalotki.
Tłuste ryby a zdrowie
Jak dużo ryb powinieneś jeść, to pytanie, które często dostaję od klientów. Tłuste ryby, takie jak łosoś w tym przepisie miso glazurowane łososia miski, jak również tuńczyk, makrela, pstrąg, śledź i sardynki, są jednymi z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Inne rodzaje owoców morza, takie jak krewetki, sum i dorsz również zawierają tłuszcze omega-3, ale w znacznie mniejszych ilościach. Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla rozwoju mózgu, zdrowia serca i wydają się być pomocne w stanach zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i zapalne choroby jelit. Dietetyczne Wytyczne dla Amerykanów ogólnie zalecają dwie porcje owoców morza tygodniowo.
To powiedziawszy, uważam, że warto pamiętać, że zawsze, gdy czytamy zalecenia dotyczące spożywania określonej liczby porcji żywności tygodniowo, to jest to tylko zalecenie. Nie ma nic magicznego w dwóch porcjach w porównaniu do jednej, lub trzech w porównaniu do dwóch - z pewnością nie jest to gwarancja zdrowia! Ponadto, spożycie w naturalny sposób zmienia się z tygodnia na tydzień i z miesiąca na miesiąc. Czasami możesz przez tydzień nie jeść żadnych owoców morza, a w innym tygodniu możesz zjeść ich mnóstwo!
Chociaż jedzenie owoców morza dwa razy w tygodniu jest dobrym zaleceniem opartym na badaniach, pamiętaj, że zalecenia te opierają się na badaniach i statystykach, a niekoniecznie odzwierciedlają złożoność ludzkich istot i ich unikalną biologię oraz uwarunkowania społeczne. Niektórzy ludzie mogą korzystać z więcej, inni są całkowicie cool z mniej lub nie, i w końcu, żywienie jest tylko jeden mały kawałek zdrowia.
Osobiście, kiedy planuję moje posiłki, staram się zaplanować przynajmniej jeden przepis na tłuste ryby morskie, jak ten przepis na miso glazurowane łososia. Następnie, zwykle mam łososia w puszce, tuńczyka lub sardynki pod ręką do przekąszenia lub włączenia do przepisów.
Wszystko to, aby powiedzieć, nie pot zalecenia żywieniowe zbyt wiele!
Zrównoważony łosoś dla tego Miso Glazed Salmon Bowl Przepis
Jeśli szukasz zrównoważonego wyboru dla tej miski miso glazurowane łososia przepis, szukać dzikiego łososia alaskańskiego. Mają jedne z najsurowszych przepisów środowiskowych dla łososia. W przeciwnym razie, lubię korzystać z aplikacji Seafood Watch, aby znaleźć bardziej zrównoważony wybór. Ogólnie rzecz biorąc, dziki łosoś jest najlepszy, jednak na rynku dostępny jest również odpowiedzialny łosoś hodowlany.
Gdzie znaleźć pastę miso do tego przepisu na Miso Glazed Salmon Bowl
Pasta miso jest częstym składnikiem w kuchni japońskiej i jest wykonana z fermentowanych ziaren soi. Ma słony, umami smak, który jest pikantny i złożony. Jest również źródłem korzystnych probiotyków, choć jestem pewna, że piekarnik zabija je w tym przepisie na miso glazurowanego łososia!
Na szczęście, pasta miso jest dość łatwa do znalezienia. Można go dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych, a sklepy ze zdrową żywnością będą często miały dobry wybór. Możesz zobaczyć białą, żółtą i czerwoną pastę miso. W tym przepisie używam białego miso, które ma najlżejszy smak, ponieważ dojrzewa krócej niż ciemniejsze odmiany, ale ciemniejsze miso też się sprawdzi.
Nie martw się o resztki pasty miso! Przechowywana w lodówce wytrzyma wieki - powiedziałabym, że nawet ponad rok, ponieważ sól i pożyteczne bakterie konserwują ją. Nie krępuj się użyć resztek pasty miso w następujących przepisach z mojego bloga:
Miso Sesame Green Pea Spread
Brukselka z miso klonowym - spróbuj tego na Święto Dziękczynienia!
Fioletowe słodkie ziemniaki z masłem miso
Grillowany kurczak w miso z majonezem Sriracha
Grillowane wiosenne warzywa w sosie miso i limonkowym
Jednym z moich ulubionych sposobów na delektowanie się pastą miso jest mieszanie jej z masłem i podrzucanie do pieczonych warzyw!
Jeśli zrobisz ten przepis na miso glazurowanego łososia, proszę podziel się nim na Instagramie i oznacz mnie! Uwielbiam widzieć, kiedy wszyscy robią moje kreacje!
Ten miso glazurowane łososia miski przepis został pierwotnie opublikowany listopad 2016. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby dać Ci najlepszą treść możliwe.
Miso Glazed Salmon Bowl with Quick Pickles and Sesame Spinach Recipe
Serwuje 4ish
Składniki
1 filiżanka brązowego ryżu krótkoziarnistego
2 szklanki wody
1 ogórek, bardzo cienko pokrojony
1/3 szklanki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stołowa pasty miso
2 łyżki stołowe sosu sojowego, najlepiej słodkiego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego, podzielone
1 funt filetów z łososia, pokrojonych na cztery równe kawałki
1 torebka 6 uncji szpinaku
Toastowane nasiona sezamu lub gomasio i pokrojone w plasterki cebulki do dekoracji
Instrukcje
Ryż i wodę doprowadzimy do wrzenia w średnim garnku. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40-50 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Pozostawić pod przykryciem na 5 minut, aby ryż się ugotował na parze, następnie spulchnić widelcem.
Rozgrzać piekarnik do 300 stopni.
W małej miseczce wymieszać miso, sos sojowy i 1 łyżkę oleju sezamowego. Umieścić łososia w dużym naczyniu, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 15 minut.
Podczas gdy ryż się gotuje, a łosoś marynuje, przygotować pikle. Wymieszać ogórek, ocet ryżowy, cukier i sól w zamykanym pojemniku. Dobrze podrzuć i pozwól ogórkom marynować się przez co najmniej 15 minut podczas przygotowywania innych składników.
Kiedy łosoś będzie gotowy do przyrządzenia, ułóż go na dużej blasze do pieczenia spryskanej olejem. Posyp świeżo pękniętym czarnym pieprzem. Piecz łososia przez 20 minut, aż będzie upieczony na złoty kolor i rozpadnie się na kawałki, ale nadal będzie wilgotny i delikatny.
Podczas gdy ryba się gotuje, podgrzej pozostałą łyżkę oleju sezamowego na patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać szpinak, szczyptę soli i smażyć, aż zwiędnie.
Rozdzielić ryż pomiędzy cztery miski. Na wierzchu ułożyć pikle, łososia i szpinak. Udekorować nasionami sezamu i cebulą.
Jeśli podoba Ci się ten przepis Miso Glazed Salmon Bowl, Możesz również polubić:
Curry Salmon Noodle Bowl
Łosoś w chrupiącej panierce z ostrym sosem orzechowym
Pikantny wędzony łosoś i awokado Sushi Bowl Przepis
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9