- Zdrowe odżywianie
- 21 kwietnia 2022
- 0
Szybki i łatwy przepis na teksańsko-meksykańskie migas
Kiedy czuję się zbyt zmęczona, by gotować, ten szybki i łatwy przepis na Tex-Mex migas jest moim ulubionym! Dzięki mniej niż 10 składnikom, które prawie zawsze mam pod ręką, jest to niedrogie śniadanie, lunch lub kolacja, które zawsze smakuje! W dodatku można je przygotować w mniej niż 15 minut!
Jako osoba, która częściowo utrzymuje się z opracowywania przepisów i blogowania o jedzeniu, wiem, że zamieszczam wiele ładnych zdjęć jedzenia. Ale nie dajcie się zwieść - jest wiele rzeczy, które jem, a które nie są zbyt fotogeniczne i nie trafiają na Instagram.
Prawdziwe życie: czasami jestem zbyt zmęczona, żeby gotować. I jeśli nie jesteś botem, który to czyta, to czasem też jesteś zbyt zmęczony, żeby gotować, bo ty też jesteś człowiekiem, który ma stresujące dni w pracy lub w domu, zapomina pójść do sklepu spożywczego albo po prostu woli oglądać Outlandera niż siedzieć w kuchni.
Choć jestem wielką fanką pizzy na wynos i pho, a także nigdy nie odmówię sushi z Whole Foods i mrożonych pierogów wegetariańskich, lubię mieć w zanadrzu kilka prostych i satysfakcjonujących dań ze spiżarni. Jednym z takich dań jest ten szybki i łatwy przepis na Tex-Mex migas.
Co to są migas?
Migas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, na które składają się jednodniowe tortille smażone na chrupko i zapiekane z jajkami. Podobnie jak w przypadku chilaquiles, jest to sposób na przekształcenie resztek tortilli w sycący posiłek. Tex-Mex migas przyrządza się z dodatkowymi składnikami, takimi jak cebula, papryka jalapenos, pomidory, ser i papryka, i zwykle podaje się je z fasolą smażoną.
To, co uwielbiam w tym szybkim i łatwym przepisie na Tex-Mex migas, to fakt, że prawie zawsze mam składniki pod ręką, ponieważ zawsze dostosowuję go do tego, co akurat mam. Czasami robię migas tylko z cebulą i dodaję trochę salsy lub ostrego sosu. Innym razem dodaję do nich warzywa, takie jak papryka i cukinia.
Posiłki w spiżarni:
Dzięki temu, że mam pod ręką składniki do przyrządzania dań z spiżarni, moje życie jest spokojne. Poważnie. To najwspanialsza rzecz, kiedy wracam do domu i wiem, że mogę szybko przygotować coś smacznego i sycącego. Jedzenie na wynos jest fajne, ale nie chcę wysadzać w powietrze całego mojego miesięcznego budżetu przeznaczonego na restauracje, częściowo dlatego, że jedzenie na wynos tutaj, w Kolumbii, jest trochę beznadziejne (78% powodów, dla których chcę się przeprowadzić do Nowego Jorku). Dlatego posiadanie pod ręką stałych składników, z których można przygotować szybkie i łatwe dania, jest kluczowe, aby mieć na stole satysfakcjonujący obiad, kiedy kończą mi się zapasy żywności lub nie mam ochoty gotować nic bardziej czasochłonnego. Ten szybki i łatwy przepis na migas Tex-Mex jest jednym z moich ulubionych, ale uwielbiam też przyrządzać makaron puttanesca, zapiekane jajka i tortille w pikantnym sosie pomidorowym (wyczuwam tu motyw jajka i tortilli) oraz wariację mojego makaronu z grzybami i białą fasolą z mrożonym szpinakiem.
Zawsze mam pod ręką jajka, chipsy tortilla, cebulę, czosnek i ostry sos, więc w razie czego mogę przygotować prostą wersję tych teksańsko-megowych migas. Lubię też mieć zamrożone papryczki jalapenos lub puszkę pokrojonych w kostkę zielonych chili, aby dodać pikanterii. Jeśli nie masz pomidorów, dodaj odrobinę salsy, a wszystko się uda, albo nie dodawaj jej wcale! Możesz także użyć różnych rodzajów sera, takich jak feta, pepper jack, manchego, a nawet koziego.
Szybkie i łatwe adaptacje przepisu na Tex-Mex migas:
Oprócz dostosowania tego przepisu w oparciu o składniki, które posiadasz, możesz go również urozmaicić, tworząc fantazyjne migas! Jedną z moich ulubionych była z chorizo, pieczoną czerwoną papryką i fetą. Jeśli chcesz zwiększyć ilość białka, dodaj czarną fasolę, kurczaka lub szynkę. Jeśli chcesz zwiększyć ilość węglowodanów (co jest całkowicie dopuszczalną opcją w mojej książce!), dodaj pokrojone w kostkę ugotowane wcześniej smażone lub pieczone ziemniaki.
Inną zabawną adaptacją było dodanie sosu enchilada w połowie gotowania jajek, co zmieniło te szybkie i łatwe dania Tex-Mex migas w coś w rodzaju hybrydy chilaquiles, która była naprawdę smaczna!
Sugestie dotyczące podawania:
Moim ulubionym sposobem przyrządzenia tego dania jest czarna fasola, którą prawie zawsze mam w spiżarni. Uwielbiam smażoną czarną fasolę z puszki Trader Joe's z jalapeno! Bardzo dobra jest też smażona fasola w puszce z Taco Bell, choć nie jestem pewna, czy to dlatego, że mam do niej sentyment z czasów studiów - ich fasola w puszce z salsą i chipsami tortilla była moim tanim ramenem, kiedy brakowało mi funduszy.
Inne pomysły na połączenia:
Świeże owoce, np. pokrojone banany, mango lub arbuz.
tosty z awokado
Grillowana cukinia
Mrożone placki ziemniaczane
Sałatka kolendrowo-limonkowa
Jak zrobić najlepsze szybkie i łatwe migas:
Możesz zrobić to danie z resztek tortilli kukurydzianych, co często robię. W tym celu wystarczy pokroić je w paski i usmażyć na oleju na chrupko, a następnie dodać do nich roztrzepane jajka. Aby jednak zaoszczędzić czas, lubię używać chipsów z tortilli, zwłaszcza że zawsze mamy je w spiżarni do podjadania z hummusem. Lekko je rozgnieć na mniejsze kawałki, ale nie rozdrabniaj ich całkowicie, w przeciwnym razie migas będą wyglądały jak papka.
Ja lubię, gdy moje migas mają trochę tekstury i są chrupiące. Mój trik w tym szybkim i łatwym przepisie na Tex-Mex migas polega na dodaniu połowy chipsów tortilla po podsmażeniu warzyw i przed dodaniem jajek (zmiękną), a drugiej połowy, gdy jajka będą ugotowane do połowy, co sprawi, że pozostaną nieco chrupiące.
Ten przepis na szybkie i łatwe migas Tex-Mex został pierwotnie opublikowany w czerwcu 2015 r. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić jak najlepszą zawartość.
Przepis na szybkie i łatwe migas Tex-Mex
Obsługuje 2-4 osoby, w zależności od poziomu głodu
Składniki:
1 1/2 łyżki stołowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 czerwonej cebuli, posiekana
1 jalapeno, nasiona i posiekane
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
2 pomidory, wydrążone i posiekane
4 duże garście lekko pokruszonych chipsów tortilla
8 dużych jaj ubitych i doprawionych solą i pieprzem
1/2 szklanki ostrego sera cheddar
Opcjonalne dodatki: pokrojone awokado, posiekana świeża kolendra, cebula, ostry sos, pokruszone queso fresco lub więcej sera cheddar.
Instrukcje
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodać cebulę, jalapeno i czosnek ze szczyptą soli i smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodaj pomidora i smaż do miękkości, około 2-3 minuty. Dodaj połowę chipsów z tortilli i smaż około 2-3 minut.
Przesuń warzywa i tortille na jedną połowę patelni lub po jej bokach. Wlej jajka na wolną przestrzeń (w razie potrzeby skrop patelnię odrobiną oliwy z oliwek). Roztrzepać jajka, przesuwając ich zewnętrzną część w kierunku środka. Gdy jajka ugotują się mniej więcej w połowie, wmieszaj pozostałe wiórki i ser cheddar. Gotować jajka do pożądanej miękkości.
Podawać migas udekorowane awokado, ostrym sosem, kolendrą, cebulą i queso fresco.
Więcej szybkich i łatwych przepisów:
Quesadilla śródziemnomorska
Inspiracje na szybkie i łatwe posiłki
Najlepsze wegetariańskie Nachos
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9