- Zdrowe odżywianie
- 24 sierpnia 2021
Przepis na migdałowe ciasteczka czekoladowe
Jako snob ciasteczek z kawałkami czekolady, te migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady są perfekcyjne! Z orzechowym, poczwórnie migdałowy smak z dodaniem odrobiny mąki migdałowej, ekstrakt migdałowy i masło migdałowe do ciasta, jak również posiekane ciemnej czekolady pokryte migdały, są one na pewno stać się nowym ulubionym w domu!
W sam raz na świąteczne wypieki przynoszę te migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady, kolejny przepis z mojej książki "Łagodne odżywianie"!
Wiem, że nie jestem sama w uczuciu smutku, że rok 2020 postanowił pójść i porwać święta. Ponieważ tak wielu z nas będzie oddzielnie, osobiście uważam, że jedzenie będzie jeszcze ważniejszą częścią świętowania. Wiem, że na Święto Dziękczynienia, zdecydowanie poszedłem trochę powyżej i powyżej z jedzeniem (nie żałuję, że zrobiłem Flour słynne lepkie bułeczki na śniadanie, nawet jeśli mieszałem kawałki masła do ciasta brioche przez ponad godzinę). W tym roku czuję, że świąteczny ciasteczkowy bake-a-thon jest w porządku, a te migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady z pewnością się pojawią!
Jak już wcześniej wspomniałam, pieczenie nie jest moją mocną stroną, więc zawsze jest to ekscytujące, kiedy wymyślam przepis na wypiek, który jest zwycięzcą. Jestem wielkim snobem na ciasteczka z kawałkami czekolady, a te migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady są naprawdę doskonałe. Dzięki bogatemu, maślanemu smakowi i podwójnej dawce migdałów, dzięki posiekanym migdałom w ciemnej czekoladzie, a także mące migdałowej dodanej do ciasta, stały się one moim ulubionym przepisem na ciasteczka. Mają idealnie chrupiące brzegi i delikatny, lepki, lekko ciastowaty środek.
Kiedy pisałam książkę Łagodne odżywianie, wiedząc, że jej część będzie zawierała przepisy, było dla mnie bardzo ważne, aby wykorzystać te przepisy do podkreślenia, jak wszystkie produkty pasują do siebie, zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i potrawy. Tak więc, choć istnieją składniki i potrawy, które są zazwyczaj oznaczane jako "zdrowe", chciałam również zamieścić przepisy na potrawy, które nie są uważane za "zdrowe", a nie tworzyć ich "zdrowszą" wersję. Zdrowie to nie wszystko w kwestii odżywiania, a odżywianie to nie wszystko w kwestii zdrowia. Czasami ciasteczko jest najzdrowszą rzeczą, jaką można zjeść - nawet jeśli jest zrobione z prawdziwego masła i cukru!
Migdałowe ciasteczka czekoladowe Składniki Uwagi
Niesolone masło
Do pieczenia nic nie pobije masła, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i teksturę/wrażenie w ustach. Nauka to potwierdza! Tłuszcz pomaga przenieść nuty smakowe do detektorów sensorycznych w ustach i nosie. Skraca również nitki glutenu, dzięki czemu wypieki są bardziej delikatne. Pomyśl o teksturze tego migdałowego ciasteczka z kawałkami czekolady w porównaniu z bagietką. Kremowanie masła z cukrem, tak jak w tym przepisie na migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady, pomaga napowietrzyć ciasto, a małe kieszonki powietrza tworzą odrobinę puszystości i delikatności. Lubię używać niesolonego masła do pieczenia, dzięki czemu mogę kontrolować ilość soli (dla smaku, nie dla ograniczenia sodu!).
Masło migdałowe
Ponieważ chciałam, aby przepis na migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady miał mnóstwo migdałowego smaku, dodałam do ciasta odrobinę masła migdałowego. Ponieważ tłuszcz w migdałach przenosi wiele migdałowego smaku, był to jeden ze sposobów na zwiększenie migdałowego charakteru przepisu. Upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane, ponieważ dodanie zbyt małej lub zbyt dużej ilości oleju do przepisu może zmienić jego konsystencję.
Mąka migdałowa
Do tego przepisu na migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady użyłam mieszanki mąki uniwersalnej i migdałowej. Podczas gdy mąka migdałowa stała się ulubienicą wielu diet fad w sposób, który sprawia, że mam ochotę przewrócić oczami, uwielbiam jej orzechowy smak, który dodaje do wypieków, zwłaszcza ciasteczek, gdzie pomaga również w teksturze!
Ekstrakt migdałowy
Kolejny sposób, w jaki lubię wzmacniać migdałowy smak! Możesz go pominąć, jeśli nie masz pod ręką ekstraktu migdałowego, ale ja doceniam sposób, w jaki intensyfikuje on migdałowy smak w tym przepisie.
Migdały w ciemnej czekoladzie
Zamiast zwykłych wiórków czekoladowych, użyłam w tym przepisie migdałów oblanych ciemną czekoladą. Gorąco polecam sól morską i turbinado pokryte migdały, jeśli można dostać swoje ręce na nich, lub te byłyby niesamowite z mieszaniną Jordan migdałów i wiórków czekoladowych.
W każdym razie, tutaj jest gdzie wstawiam moją obowiązkową wtyczkę książki! Jeśli podobał Ci się ten przepis, i chcesz dowiedzieć się więcej o delikatnym żywieniu w intuicyjnym jedzeniu, mam nadzieję, że będziesz preorder! Zamówienia przedpremierowe mają ogromne znaczenie dla sukcesu książki, więc bardzo doceniam Twoje wsparcie! Zachęcam do składania zamówień na Bookshop i wspierania niezależnych księgarni, lub możesz złożyć zamówienie na Amazon, co zagwarantuje Ci najniższą cenę.
Migdałowe Ciasteczka Czekoladowe Przepis
Ciasteczka: około 26 ciasteczek
Składniki:
1 filiżanka (2 laski) niesolone masło, w temperaturze pokojowej
¾ filiżanki pakowane brązowy cukier
1/3 szklanki cukru granulowanego
1/3 filiżanki masła migdałowego
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
1¼ szklanki mąki uniwersalnej
1 filiżanka mączki migdałowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1½ szklanki posiekanych migdałów w ciemnej czekoladzie
Sól morska w płatkach, do posypania
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 350°F.
W dużej misce do mieszania, ubić masło i cukry, używając miksera ręcznego (lub miksera z łopatkami) na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej masy. Dodać masło migdałowe, jajko, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać mąkę, mączkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól; ubijać na średniej prędkości do połączenia. Wymieszać z migdałami w czekoladzie.
Z ciasta utoczyć łyżkę stołową w kulki i ułożyć je w odległości 2 cali od siebie na blasze do pieczenia. Lekko posypać solą w płatkach.
Piec przez 8 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i stuknij nią kilka razy o blat, aby spłaszczyć ciasteczka. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz, aż ciasteczka będą twarde na krawędziach, ale wciąż nieco ciastowate w środku (1 do 2 minut). Pozostaw do ostygnięcia na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygły. Ciasteczka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Blondie z masłem migdałowym
Ciasteczka z czekoladą tahini
Ciasteczka z wszystkiego oprócz zlewu kuchennego
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9