- Zdrowe odżywianie
- 23 października 2021
- 0
Grecka frittata z jarmużem Przepis
Frittaty są NAJLEPSZE, kiedy potrzebujesz prostego i satysfakcjonującego obiadu! Przygotuj tę grecką frittatę z jarmużem i fetą, a resztkami ciesz się następnego dnia na śniadanie.
W lutym, kiedy Dietetyczny Komitet Doradczy (Dietary Guidelines Advisory Committee) porzucił swoje zalecenie dotyczące ograniczenia cholesterolu, byłam bardzo podekscytowana. Jako długoletni miłośnik jajek, nienawidzę tego, że jajka były demonizowane przez tak długi czas. Jeśli mieszkasz w Kolumbii, być może słyszałeś, jak krzyczałam "woo hoo!" w stylu Vicky Gunvalson, kiedy wiadomość się rozpadła... a może to był twój sąsiad, który przez lata poddawał się gumowatym omletom z białek.
Podczas gdy istnieje niewielki odsetek ludzi uważanych za "hiperreagentów" do cholesterolu diety, dla większości ludzi, cholesterolu w surowicy (tj. cholesterolu we krwi) ma znacznie więcej do czynienia z tym, jak dużo cholesterolu wątroba produkuje versus to, co jedzą. Podczas gdy "hiperreagenci" mogą chcieć kontynuować ograniczanie jajek, większość ludzi dobrze by zrobiła, gdyby rozważyła swój ogólny wzorzec żywieniowy niż liczenie miligramów cholesterolu. Dla ogólnego stanu zdrowia, jaja są nie tylko bezpieczne, ale niezwykle pożywne, żółtko i wszystko. Sprawdź ten post na blogu napisałem busting diety mity na więcej na temat żywienia jaj.
Nawet zanim DGA dało jajkom zielone światło, robiłam jajeczne obiady co najmniej raz w tygodniu - zazwyczaj nawet dwa razy! Ta grecka frittata z jarmużem i serem feta jest na częstej rotacji, ale uwielbiam też robić omlety, jajecznicę, a nawet po prostu resztki badziewia w misce z jajkiem sadzonym na wierzchu! Jest to smaczne, niedrogie i super satysfakcjonujące. Wygrywa wszystko dookoła!
Dlaczego uwielbiam tę grecką frittatę z jarmużem
Wymyśliłam ten przepis na grecką frittatę wieki temu jako sposób na wykorzystanie resztek zieleniny i sera. To naprawdę prosta frittata z jarmużem, ale dodatek kremowego sera feta, oregano i oliwek kalamata podkręca smak i nadaje jej śródziemnomorski charakter. To prosta wegetariańska kolacja, która jest pełna wartości odżywczych, a także bardzo sycąca i bogata w białko. Dodatkowo, resztki są świetne na śniadanie! Ja lubię zamienić kawałek tej frittaty w kanapkę śniadaniową z harissą i plasterkiem pomidora!
Ten przepis jest również idealny jako posiłek do spiżarni. Zalecam moim klientom, aby trzymali pod ręką składniki, które można przechowywać w zamrażalniku lub lodówce, aby móc przygotować proste obiady na jeden wieczór. W przypadku tej greckiej frittaty, wszystko co musisz zrobić, to zamienić mrożony jarmuż (lub szpinak) na świeży jarmuż i użyć dowolnego sera, który masz pod ręką. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie resztek świeżych ziół, takich jak pietruszka, cebula lub koperek.
Jak podawać tę grecką frittatę z jarmużem
Zazwyczaj, gdy robię tę grecką frittatę, podaję ją z tostami lub pitą i sałatką boczną lub owocową. Oto kilka z moich ulubionych połączeń:
Posiekana grecka sałatka z ogórkami i pomidorami
Moja ulubiona posiekana sałatka
Hash z słodkich ziemniaków i papryki
Hummus z harissą, tzatziki i pita
Melon skropiony miodem i migdałami
Zielona, letnia panzanella
Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Wskazówki dotyczące przygotowania greckiej frittaty z jarmużem
Upewnij się, że podczas robienia tej greckiej frittaty podnosisz jarmuż lub bardziej delikatny zielony jak szpinak lub boćwina. Ponieważ regularny "dorosły" (lol) jarmuż jest grubszy i bardziej wytrzymały, zajmuje dużo więcej czasu, aby ugotować się i uzyskać miękkość. Jeśli używasz "dorosłego" jarmużu, upewnij się, że posiekasz go bardzo drobno i pozbędziesz się tych grubych łodyg.
Ten przepis wymaga użycia ciężkiej śmietany lub pełnego mleka. Ja polecam ciężką śmietanę, ale często używam pełnego mleka, jeśli akurat mam je pod ręką. Nie polecam używania odtłuszczonego, które jest w zasadzie tylko dodawanie wody! Punktem dodawania nabiału z tłuszczem w nim jest dodanie kremowej konsystencji, której nie można uzyskać z chudym mlekiem (lub mlekiem roślinnym dla tej sprawy).
Wyciągnij frittatę z piekarnika, gdy brzegi będą bardzo lekko złote, a jajka po prostu ustawią się w środku. Przegrzana frittata jest gumowata, więc upewnij się, że wyjmiesz ją zanim wierzch będzie całkowicie złoty/brązowy.
Sprawdzaj frittatę częściej, jeśli używasz większej niż 10-calowa patelni. Cieńsza frittata będzie gotować się szybciej i może się rozgotować.
Ta grecka frittata z jarmużem przepis, obrazy i tekst zostały zaktualizowane, aby dać ci najlepszą możliwą zawartość.
Grecka frittata z jarmużem Przepis
Składniki
8 dużych jaj
1/2 filiżanki ciężkiej śmietany lub pełnego mleka
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
5 uncji młodego jarmużu
2 ząbki czosnku, mielone
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
1/4 szklanki posiekanych oliwek kalamata
2-4 uncje pokruszonego sera feta, w zależności od tego, jak bardzo lubisz serowy.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. W dużej misce ubijemy jajka, śmietanę, oregano i doprawimy solą i czarnym pieprzem.
Na 10-calowej żeliwnej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Kiedy olej będzie gorący, dodać jarmuż i smażyć, aż około połowa będzie zwiędnięta. Wymieszać z czosnkiem i płatkami czerwonej papryki i dalej smażyć, aż jarmuż będzie zwiędnięty.
Wymieszać z oliwkami kalamata, a następnie wlać ubite jajka. Gotuj na średnim ogniu, aż brzegi będą zwarte. Posyp wierzch pokruszonym serem feta, a następnie przenieś do piekarnika i piecz, aż frittata będzie gotowa, około 10 minut (sprawdź czas). Pozwól ostygnąć około 5 minut przed pokrojeniem i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Jeśli podoba Ci się ten przepis na grecką frittatę z jarmużem, możesz również polubić:
Quiche z jarmużem, grzybami i niebieskim serem
Quiche z ziemniaków na słodkim cieście, szpinakiem i kozim serem
Wszystko Bagel Frittata z wędzonym łososiem
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9