- Zdrowe odżywianie
- 21 stycznia 2022
- 0
Meksykańska gorąca czekolada
Jeśli wierzyć głównym mediom informacyjnym, to prawdopodobnie myślisz, że czekolada jest najwspanialszym superfood na świecie. Nie tylko może wyleczyć raka, ale także promuje pokój na Bliskim Wschodzie, a jeśli będziesz ją jeść codziennie, będziesz wyglądać dokładnie jak Gisele Bundchen!
Mam nadzieję, że do tego momentu w życiu zdałeś sobie sprawę, że nagłówki mediów są często przesadzone. Tak jest często, jeśli chodzi o badania żywieniowe, szczególnie w przypadku żywności, która kiedyś była poza zasięgiem, jak jajka czy czekolada.
Czy czekolada jest naprawdę zdrowa? Odpowiedź brzmi: tak, czekolada jest bardzo pożywna! Zanim jednak sięgniesz po Toblerone w rozmiarze Joey, wiedz, że nie wszystkie czekolady są sobie równe.
Kiedy słyszy się o korzyściach zdrowotnych płynących z czekolady, prawie zawsze odnosi się to do flawonoli zawartych w czekoladzie. Flawonole to rodzaj fitoskładnika występującego w wielu produktach spożywczych, w tym w skórce jabłek i winogron, czerwonym winie, herbacie i jagodach. Szczególnie bogatym ich źródłem są ziarna kakaowca.
Badania wykazały, że flawonole mają korzystny wpływ na choroby układu krążenia, nadciśnienie, cukrzycę i zdrowie mózgu. Większość z tych efektów wynika z flawonoli zdolność do poprawy funkcji śródbłonka, lub przepływu krwi. Zwiększają one syntezę tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, co pozwala naczyniom rozszerzać się lub rozluźniać. Jak można sobie wyobrazić, jest to szczególnie pomocne dla kogoś, kto ma zmniejszony przepływ krwi z powodu miażdżycy. Większy przepływ krwi oznacza, że więcej tlenu jest dostarczane do narządów i tkanek.
Co najmniej 200 mg flawonoli jest potrzebne do poprawy przepływu krwi. Zawartość flawonoli może się różnić w zależności od marki, ale ogólnie rzecz biorąc, im bardziej przetworzona jest czekolada, tym mniej flawonoli zawiera. Flawonole mają gorzki smak, więc aby czekolada była bardziej smaczna, często poddaje się ją działaniu zasad, które je niszczą. Cukier, masło kakaowe i nabiał dodawane do słodyczy czekoladowych wypierają czyste ziarno kakaowca.
Aby przekonać się, jak wygląda 200 mg flawonoli, sprawdź poniższą listę:
Kakao w proszku: 1 3/4 łyżki stołowej
Czekolada do pieczenia: 1/2 uncji
Chipsy z półsłodkiej czekolady: 1 1/2 uncji
Ciemna czekolada: 2 uncje
Syrop czekoladowy: 1 filiżanka
Czekolada mleczna: 10 1/2 uncji
Jak widać, kakao w proszku jest najlepszym rozwiązaniem. Nie oznacza to, że nie ma nic złego w delektowaniu się innymi rodzajami czekolady, po prostu jeśli szukasz korzyści zdrowotnych, kakao w proszku jest najsilniejsze. Ponadto, łatwo jest je przemycić do wielu różnych potraw, aby uzyskać dzienną dawkę flawanoli. Czasami dodaję je do porannej kawy, aby uzyskać efekt mokki. Innym razem dodaję go do smoothie - uwielbiam smoothie z banana i kakao w proszku. Możesz też dodać je do przekąsek, takich jak moje czekoladowe batoniki chia z orzechami laskowymi lub ta meksykańska gorąca czekolada.
Po tym, jak wczoraj zmagaliśmy się z zimnem i deszczem, aby odebrać nasze choinki (tak, mamy dwie!), desperacko potrzebowaliśmy czegoś ciepłego i przytulnego, aby zwalczyć chłód. Ta filiżanka gęstej, kremowej, meksykańskiej czekolady z przyprawami była idealna. Lubię dodać pikanterii do mojego gorącego kakao, dodając cynamon i chili w proszku, tak właśnie przygotowywano oryginalne gorące kakao. Mączka migdałowa wzbogaca smak migdałów i pomaga go zagęścić. Przypomina to również inną cechę oryginalnej meksykańskiej gorącej czekolady, która zawierała zmieloną kukurydzę.
Meksykańska gorąca czekolada
Służy 2
Składniki
3 filiżanki niesłodzonego mleka migdałowego
1/3 szklanki kakao w proszku
1 ½ uncji posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki stołowe miodu
2 łyżki stołowe mączki migdałowej
2 łyżeczki maca (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki cynamonu
2 szczypty cayenne
2 szczypty soli morskiej
1 łyżka stołowa oleju kokosowego
Instrukcje
W średnim garnku ubijemy wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego i podgrzejemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy będzie gorące, ale nie wrzące, ostrożnie przelej gorące kakao do blendera. Dodaj olej kokosowy. Miksować około 1 minuty, aż do uzyskania piany. Rozdzielić pomiędzy 2 kubki i podawać.
Więcej czekoladowych przysmaków:
Czekoladowe Trufle z Orzechami Laskowymi
Pudding czekoladowy z chia i awokado
Gorąca czekolada z lodami
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9