- Zdrowe odżywianie
- 12 stycznia 2022
3 superfoods to superlove in 2015
Ta zdrowa żywność, lokalnie pozyskiwana i dostępna na stronach internetowych ze zdrową żywnością i w sklepach ekologicznych w całych Indiach, będzie trendy w nowym roku. Czy będziesz się zdrowo odżywiać w 2015 roku.
Jagody Goji
Opis Chociaż jagody Goji (inaczej nazywane wilczą jagodą) uprawiane są wzdłuż granicy Indii, Chin i Tybetu, lokalnie dostępna jest tylko ich suszona wersja. Przypominają rodzynki, ale mają czerwony kolor, a ich smak jest słodki i cierpki, jak suszone pomidory, ale mają lekko metaliczny posmak.
Wartość odżywcza Chińczycy tradycyjnie stosują jagody goji jako środek tonizujący dla nerek, wątroby i oczu. Są one znane jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu i są bogate w błonnik.
Jak można je jeść Możesz jeść je na surowo lub namoczyć w gorącej wodzie i usunąć nasiona przed przekąszeniem. Dodawaj je do smoothie lub ozdób płatki śniadaniowe, dahi, wypieki lub sałatki. Szczególnie dobrze komponują się z sałatką z quinoa lub kuskusu, pomidorami, marchewką, rodzynkami i sosem musztardowym.
Uwaga Chociaż jagody goji są bezpieczne w spożyciu, mają właściwości rozrzedzające krew, więc jeśli zażywasz leki rozrzedzające krew, skonsultuj się z lekarzem przed spożyciem dużej ilości tych owoców.
Proso
Opis Zboże, w Indiach uprawia się kilka rodzajów prosa, w tym Kodo (Kodon), Lisi Ogon (Kakum), Małe Proso (Kutki), Proso Proso (Chena), Barnyard (Sanwa), Sorgo (Jowar), Perłowe (Bajra) i Palczaste (Ragi).
Wartość odżywcza Proso zawiera dużą ilość błonnika, dlatego też nazywane jest "grubym ziarnem". Ponieważ zwiększone spożycie produktów rafinowanych jest przyczyną wielu problemów trawiennych, dodatkowy błonnik zawarty w prosie nie tylko zapewnia zdrowe wypróżnienie, ale ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Jest również bogate w witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, potas, magnez, cynk i beta karoten. Jest idealne dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.
Jak można je jeść Proso można łączyć z innymi ziarnami lub stosować samodzielnie, jak ryż. Można przygotować całe jowar idlis, dodać proso do ciasta dosa lub posypać nim płatki śniadaniowe lub sałatki, aby uzyskać przyjemną chrupkość. Z prosa lisi ogon rava robi się pożywną upma; mąki z prosa można używać do ciast i chleba.
Nasiona chia
Opis Podobne do nasion sabja; po namoczeniu przybierają konsystencję kleistą.
Wartość odżywcza Niska zawartość sodu, wysoka zawartość Omega 3, białka, lipidów, błonnika i przeciwutleniaczy, nasiona Chia mają mniej węglowodanów niż większość ziaren. Nie zawierają glutenu, są dobre dla serca, stawów i trawienia.
Jak można je jeść Te nasiona, które są bez smaku, mogą być spożywane w całości lub zmielone, ale mogą być również przekształcone w żele przez dodanie wody. Ze względu na ich gąbczaste właściwości, mogą być dodawane do wszystkiego, od zup po gorące płatki śniadaniowe. Są idealnym zamiennikiem dla jajek i dla osób z alergią na gluten.
Jeśli chcesz, aby 2015 rok był rokiem fitness, zarejestruj się na Healthifyme.com i pozwól naszym ekspertom poprowadzić Cię do lepszej i sprawniejszej przyszłości.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9