- Zdrowe odżywianie
- 22 grudnia 2021
- 0
Wieloziarniste muffiny naleśnikowe na maślance
Ten przepis został po raz pierwszy opublikowany w sierpniu 2013 roku. Tekst i zdjęcia zostały zaktualizowane.
Czy kiedykolwiek żałowałeś, że nie możesz zjeść naleśników na śniadanie w dzień powszedni? ????
Te wieloziarniste muffiny pancake z maślanką pozwolą Ci zjeść naleśniki jako gotowe śniadanie, jeśli upieczesz ciasto naleśnikowe w formie muffinów. Możesz je zjeść posmarowane masłem orzechowym lub polane odrobiną masła i mżawką syropu klonowego.
W tych naleśnikach użyłam kombinacji mąki pszennej i gryczanej. Mąka gryczana jest jedną z moich ulubionych do gotowania, jeśli nigdy wcześniej jej nie próbowałeś. Ma ten ziemisty, chmielowy smak, który uwielbiam. Można ją znaleźć w większości sklepów spożywczych lub zamówić online. Jest pełnoziarnista i naturalnie bezglutenowa, choć oczywiście ten przepis na muffinki nie jest, ponieważ jest zrobiony również z mąki pszennej. Połączenie to nadaje muffinom naprawdę bogaty smak, który uwielbiam, szczególnie w połączeniu z maślanką. Jeśli nigdy nie próbowałeś mąki gryczanej, możesz zacząć od 1 szklanki mąki gryczanej do 2 szklanek mąki pszennej, lub nawet dodać trochę białej mąki do mieszanki, aby nieco rozjaśnić smak.
Chociaż trzymałem ten przepis prosty, można włączyć go do czekolady chip maślanka pancake muffiny, banan pecan pancake muffiny, lub jagody pancake muffiny przez mieszanie niektórych do mieszanki.
Wieloziarniste Muffiny Naleśnikowe
Robi się 14-16
Składniki
1 1/2 szklanki mąki pszennej krupczatki lub mąki pszennej pełnoziarnistej
1 1/2 szklanki mąki gryczanej (lub więcej mąki pszennej)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soli
4 łyżki masła
1/3 szklanki czystego syropu klonowego
2 duże jajka
3 szklanki maślanki
Instrukcje
Rozgrzejemy piekarnik do 400 stopni.
W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej dużej misce do mikrofalówki podgrzać masło w mikrofalówce w odstępach 15 sekundowych, aż się rozpuści. Wlać syrop klonowy, aż do całkowitego połączenia. Ubij dwa jajka do połączenia, następnie powoli wmieszaj maślankę, ubijając w trakcie wlewania. Dodaj mokre składniki do suchych składników i ubijaj aż do połączenia.
Podziel ciasto do 12 foremek do muffinów spryskanych olejem, wypełniając je do samej góry. Piec przez 20-25 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Więcej przepisów na muffiny:
Dyniowy chleb kukurydziany
Muffinki owsiane w mikrofalówce
Muffiny z mąki kokosowej Ciasto kawowe
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9