- Zdrowe odżywianie
- 22 grudnia 2021
- 0
Śródziemnomorski Półmisek Łososia z Domowym Tzatziki Przepis
Ten śródziemnomorski półmisek z łososiem jest prosty w przygotowaniu i zabawny w jedzeniu! Podawaj łososia upieczonego w pysznej marynacie z cytryny, ziół i przypraw z kuskusem z suszonych pomidorów, fetą, pomidorami, pieczoną czerwoną papryką i gałką tzatziki!
Dania na talerzu to mój ulubiony rodzaj posiłków.
Uwielbiam jeść dania, w których dużo się dzieje, dania, w których każdy kęs jedzenia ma inny smak i konsystencję. Wiecie, że niektórzy ludzie lubią jedną posypkę na swojej pizzy, a inni wolą blisko 17? Ja należę do tej drugiej kategorii. Moje kubki smakowe łatwo się nudzą, a najwyraźniej może się to zdarzyć w trakcie jednego posiłku.
Aby moje kubki smakowe były zadowolone, często przygotowuję posiłki na talerzu, choć częściej można to określić jako wrzucanie na talerz kupy gówna, które tak jakby do siebie pasują. Najlepszy sposób na pozbycie się resztek, imho!
Ten zapiekany śródziemnomorski półmisek z łososiem jest ulubionym daniem, ponieważ łączy tak wiele moich ulubionych śródziemnomorskich smaków w jednym daniu. Gwiazdą tego dania jest łosoś pieczony w marynacie z wędzonej papryki, czosnku, koperku i mięty, z dużą ilością cytryny i oliwy z oliwek. Pieczony w niskiej temperaturze łosoś jest wilgotny, delikatny i pełen smaku, który zawdzięcza prostej marynacie. Aby dopełnić talerz, podaję go z szybkim kuskusem z suszonych pomidorów i ziołami, kremowym tzatziki, fetą, pomidorami, pieczoną czerwoną papryką i pokrojonym w plastry awokado.
Jak zrobić pieczonego łososia śródziemnomorskiego
Pieczony łosoś śródziemnomorski w tym daniu to przepis, do którego będziesz wracać wielokrotnie! Wykorzystuje on technikę, której nauczyłam się na blogu mojej przyjaciółki Kary, gdzie łosoś jest pieczony powoli, co daje super wilgotny i delikatny rezultat. Jest niemalże maślany w smaku! Zawsze gotowałam łososia w wysokich temperaturach, zazwyczaj na kuchence, co jest pyszne, kiedy uda się to zrobić dobrze (uwielbiam tę chrupiącą skórkę!), ale to jest trudne do zrobienia. Dodatkowo, jeśli twoja wentylacja jest taka, jaką mamy w naszej starej kuchni, będzie pachnieć łososiem przez następny tydzień.
Ten wolno pieczony łosoś śródziemnomorski jest praktycznie niemożliwy do zepsucia - ponieważ jest gotowany w niskiej temperaturze, trudno go rozgotować. W temperaturze 300 stopni F, łosoś zachowa swoje naturalne oleje i nada mu rozpływającą się w ustach konsystencję. Przygotowanie dużego filetu z łososia powinno zająć około 20-25 minut, ale grubsze kawałki mogą zająć więcej czasu. Zwróć uwagę na to, czy łosoś jest delikatny, ale lekko nieprzezroczysty i sprawdź go po około 20 minutach pieczenia.
Do marynaty użyłam mieszanki oliwy z oliwek, cytryny, koperku, mięty, oregano, papryki i dużo czosnku. Ponieważ mieszanka ma w sobie cytrynę, będziesz chciał zamarynować rybę dość szybko, nie dłużej niż 10 minut. Nie robimy tu przecież ceviche! Sok z cytryny denaturuje białka w rybie, zasadniczo ją "gotując". Ponieważ jest to duży kawałek łososia, a nie małe kawałki, na które kroi się ceviche, nie musisz się zbytnio martwić. Jeśli jednak pozostawisz go trochę za długo, łosoś może być nieco suchy.
Zrób najlepsze domowe tzatziki do tego śródziemnomorskiego talerza z łososiem
Tzatziki to kremowy sos jogurtowy / dip wykonany przez mieszanie greckiego jogurtu z ogórkiem, czosnkiem, oliwą z oliwek, ziołami i odrobiną cytryny. Próbowałam już wielu przepisów na tzatziki, ale ten zaadaptowany z Modern Greek Cooking jest moim ulubionym, ponieważ wykorzystuje kilka sztuczek, aby utrzymać go bogatym i kremowym.
Po pierwsze, ważne jest, aby używać pełnotłustego jogurtu greckiego. Pełnotłusty (lub co najmniej 2%) dla kremowości i smaku, a grecki jogurt tak, że pozostaje gęsty i nie dostać rozwodniony.
Następnie, pamiętaj, aby odsączyć ogórek, naciskając starty ogórek pomiędzy papierowymi ręcznikami, aby usunąć część płynu. Ponieważ ogórek jest wodnistym warzywem, a sól w sosie uwolni jego płyny, pominięcie tego kroku spowoduje rozwodnienie sosu tzatziki.
Na koniec, upewnij się, że wycisnąłeś czosnek, lub jeśli nie masz wyciskarki do czosnku, upewnij się, że bardzo drobno go zmieliłeś. Nie ma nic gorszego niż kawałki surowego czosnku w sosie! Wiem, że wiele osób lubi przyrządzać tzatziki z kupionym w sklepie puree z pieczonego czosnku, które dobrze jest mieć pod ręką.
Pieczony śródziemnomorski talerz łososia Adaptacje Przepis
Jak wiesz, lubię traktować przepisy jako sugestie raczej niż krok po kroku zasady do naśladowania. Przepisy mogą być świetnym miejscem startowym dla coraz bardziej kreatywnych! Tutaj jest kilka pomysłów dla innych sposobów słuzyć ten śródziemnomorskiego łososia półmisek przepis:
Podczas gdy ja uwielbiam robić to z kuskusem, ponieważ gotuje się tak szybko, fajnie jest też eksperymentować z innymi ziarnami. Spróbuj tego z orzo lub farro rzucony z suszonymi pomidorami, ziołami i masłem, lub cytryny ryżu. Będzie też pyszna z greckimi cytrynowymi ziemniakami.
Możesz użyć tej samej marynaty do pieczonych udek kurczaka, grillowanej polędwicy wieprzowej, a nawet krewetek! Jeśli używasz kurczaka lub wieprzowiny, marynuj je nieco dłużej, aby nasiąknęły smakiem, ponieważ nie będą "gotowane" w ten sam sposób, jak ryby w cytrusach.
Aby zaoszczędzić czas, użyj kupionego w sklepie tzatziki i pudełka aromatyzowanego kuskusu.
Ja uzupełniłam ten talerz pomidorkami koktajlowymi, pieczoną czerwoną papryką w słoiku, fetą i pokrojonym awokado, ale nie krępuj się dodać lub zamienić oliwek kalamata (zabrakło mi ich podczas robienia tego dania!), dolmades, migdałów marcona, grillowanej cukinii, pokrojonego w kostkę ogórka, marynowanych serc karczochów lub opiekanego chleba pita. Można również użyć innego rodzaju sera, jak mini kulki mozzarelli, grillowane kostki halloumi lub ricotta salata.
Jak podawać ten śródziemnomorski półmisek z łososiem
Ten półmisek z łososiem jest prosty, aby rzucić razem! Feel free to make individual plates, like what's pictured here, or serve all the ingredients individually, so each person can put together their own platter with as much or as little of the platter ingredients they like.
Ten śródziemnomorski przepis na talerz z łososiem został pierwotnie opublikowany w marcu 2017 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.
Śródziemnomorski półmisek łososia z domowym przepisem Tzatziki
Serwuje 4
Składniki:
Łosoś:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
Skórka z 1 cytryny, plus sok z połowy cytryny
1 łyżka stołowa mięty, drobno posiekana
1 łyżka stołowa koperku, drobno posiekana
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
4 ząbki czosnku, rozdrobnione
1 filet z łososia, około 1 1/4 funta
Tzaziki (dostosowane z Modern Greek Cooking)
3/4 ogórka angielskiego, obranego i posiekanego
1 filiżanka pełnotłustego jogurtu greckiego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
Kuskus:
1 filiżanka kuskusu
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżki stołowe posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
Do podania:
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
Pokrojona pieczona czerwona papryka
1 awokado, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w plasterki
Feta pokrojona w kostkę
Instrukcje:
Rozgrzać piekarnik do 300 stopni F.
Najpierw zamarynować łososia. W małej misce, ubij razem oliwę z oliwek, cytrynę, miętę, koperek, oregano, wędzoną paprykę i czosnek, i dopraw dużą szczyptą soli i czarnego pieprzu. Umieść łososia w naczyniu do pieczenia, polej go marynatą i pozostaw na 10 minut.
Podczas gdy łosoś się marynuje, przygotować tzatziki. Zetrzeć ogórek na dużych oczkach tarki serowej na kilku warstwach ręczników papierowych. Przeciągnąć końce ręcznika papierowego nad ogórkiem i ścisnąć razem nad zlewem, aby wycisnąć trochę płynów. Pomoże to zapobiec rozwodnieniu tzatziki. Wymieszać ogórek z jogurtem, oliwą z oliwek, cytryną, koperkiem, miętą i czosnkiem, a następnie doprawić do smaku solą. Odstawić na bok, aż będzie gotowy do użycia.
Kiedy piekarnik będzie nagrzany, włóż łososia do piekarnika na środkową półkę i piecz przez 20 minut, aż będzie upieczony w całości i będzie się łatwo łuszczył, ale nadal będzie wilgotny.
Podczas gdy łosoś się piecze, przygotuj kuskus. W małym garnku zagotuj jedną filiżankę wody i oliwę z oliwek z dużą szczyptą soli. Szybko wymieszaj z kuskusem, przykryj i zdejmij z ognia. Po 5 minutach zdjąć pokrywkę, wmieszać suszone pomidory, koperek i miętę, a następnie roztrzepać widelcem.
Kiedy łosoś będzie ugotowany, rozdzielić kuskus pomiędzy cztery talerze. Na wierzchu ułóż kawałek łososia, pomidory, pieczoną czerwoną paprykę, awokado, fetę i gałkę tzatziki, a na wierzchu podawaj dodatkowe porcje.
Jeśli podoba Ci się ten przepis na śródziemnomorski półmisek z łososiem, możesz również polubić:
Grecki Lamb Gyro Skillet
Łatwe małże w pikantnym sosie pomidorowym
Zapiekana grecka fasola Gigantes ze szpinakiem
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9