- Zdrowe odżywianie
- 21 stycznia 2022
- 0
Makaron i ser bez nabiału
Ten bezmleczny makaron z serem powstaje poprzez wrzucenie makaronu z ultra kremowym sosem z dyni, nerkowców i szałwii, a następnie zapieczenie go w piekarniku zwieńczonego mnóstwem ziołowej bułki tartej! Jeden z moich ulubionych przepisów na jesień!
Ten przepis został pierwotnie udostępniony w styczniu 2014. Od tego czasu zaktualizowałam tekst i zdjęcia. Hope you enjoy this blast from blogging past!
Odkąd pamiętam, makaron i ser był jednym z moich ulubionych pokarmów. Łączy w sobie mój wszech czasów ulubione jedzenie (ser) z makaronem, masłem i bułką tartą. Czego tu nie lubić?
Nagroda za najlepszy makaron z serem powędrowała do mojej babci. Pamiętam, że jej makaron był zawsze bardzo kruchy i roztopiony, z mnóstwem maślanej bułki tartej na wierzchu. Po jej śmierci kilka lat temu, błagałam moją mamę o jej przepis. To jest kiedy ona łamał je do mnie że mój babcia tylko ogrzewa się Stouffer's i dodaje niektóre bułka tarta na wierzchu. Można by pomyśleć, że byłbym podekscytowany, aby dowiedzieć się, że moja babcia mac i ser był tylko wycieczka do Publix od hotelu, ale to było jak mały kawałek mojego dzieciństwa został rozbity.
Kiedy po raz pierwszy rozpoczął ten blog z powrotem w 2013 roku, i naprawdę przez pierwszą część mojej kariery dietetyka, byłem naprawdę duży na ucząc ludzi, jak zrobić ich ulubione żywności zdrowsze. Kochasz smażonego kurczaka? Wystarczy usmażyć go w piekarniku! Masz ochotę na serowego burgera? Nauczę cię, jak stworzyć bombowego wegetariańskiego burgera. Masz ochotę na ciasteczka? Po prostu sprawdź na Pintereście 3,475 przepisów na bezglutenowe/wegańskie/paleo/bez dodatku cukru brownies, które smakują *just* jak prawdziwe...kinda....sorta.
Stąd właśnie wziął się ten przepis na makaron bez nabiału i ser. Próba pokazania wam, że "Patrzcie! Makaron z serem może być zdrowy i smaczny!".
I wiecie co, ten przepis jest naprawdę smaczny, i zdrowy też, więc po prostu cieszmy się nim jako tym, a nie jako zdrową zamianą na makaron z serem. Ponieważ kiedy chcesz makaron z serem, prawdopodobnie powinieneś jeść makaron z serem.... chyba że jesteś uczulony na nabiał... lub nie jesz sera z powodów etycznych... wtedy przypuszczam, że to może być twoja zamiana dla makaronu z serem. W przeciwnym razie, zrób ten przepis, gdy masz ochotę na ciepły i przytulny makaron w kremowym sosie wypełnionym smakami jesieni!
Czasami myślę, że wszystkie te zdrowe zamiany są faktycznie barierą dla ludzi jedzących bardziej zdrowo. Jeśli zjesz ten bezmleczny makaron z serem oczekując, że będzie smakował dokładnie jak makaron z serem, prawdopodobnie nie będzie ci smakował. Ale jeśli pójdziesz do niego oczekując super kremowego sosu dyniowego z chrupiącą bułką tartą, prawdopodobnie ci się spodoba. Przestańmy myśleć o rzeczach w kategoriach zamiany i zacznijmy po prostu cieszyć się nimi za to, czym są.
(Jako uwaga uboczna, naprawdę chciałem zmienić nazwę tego przepisu na kremowy makaron z dyni, ale ponieważ jest to przepis o wyższej wydajności dla mnie, przełączenie go w górę spowodowałoby bałagan w moim google-juice, więc obiecuję, że nie jestem całkowitym hipokrytą)!
Sekretnym składnikiem, który przenosi to na nowy poziom są namoczone nerkowce zmieszane z dynią i innymi składnikami smakowymi. Dodają one tłuszczu i białka, aby danie było nieco bardziej zbalansowane, jednocześnie dodając sosowi smakowitości. Dodałam również drożdże odżywcze, które są często używane, aby dodać serowy smak w kuchni wegańskiej. Same w sobie sądzę, że są trochę ohydne, ale uwielbiam je wmieszane w sosy lub w panierowane potrawy (jak moje chrupiące, pieczone w piekarniku tofu tacos, oparte na najlepszych wegetariańskich tacos, jakie jadłam w Kalifornii).
Mam nadzieję, że pokochacie ten przepis tak bardzo jak ja!
Makaron bez nabiału i ser
Składniki
1 filiżanka nerkowców
1 funt 100% pełnoziarnistego penne
1 średnia cebula, posiekana
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine, podzielone
1 łyżka stołowa mielonego czosnku
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej szałwii
1 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
3 filiżanki dyni z puszki (z dwóch puszek)
3/4 łyżeczki musztardy w proszku
3 łyżki stołowe drożdży odżywczych
3/4 szklanki bułki tartej panko
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
Instrukcje
Nerkowce umieścimy w małej misce, zalejemy wodą i namoczymy co najmniej 4 godziny.
Makaron ugotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni.
Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i smażyć około 5 minut, aż lekko się zrumieni. Dodać czosnek, szałwię i tymianek, wymieszać i smażyć około 60 sekund, następnie zdjąć z ognia. Umieścić odsączone nerkowce, cebulę, dynię, musztardę, drożdże odżywcze w blenderze i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce, połączyć mieszankę dyniową z makaronem, aż do równomiernego pokrycia. Wlać równomiernie do dużego naczynia do pieczenia lekko posmarowanego olejem.
W małej misce, połączyć panko, przyprawę włoską, 1 łyżkę oliwy z oliwek i odrobinę soli. Posypać równomiernie makaron.
Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Więcej przytulnych przepisów na jesień....
Pizza z dyni, shiitake i gruyere na cieście z kalafiora
Pieczony Butternut Squash Soup z żurawinową salsą i żurawinowymi Blue Cheese Scones
Dyniowe Chili Chipotle
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9