- Zdrowe odżywianie
- 21 kwietnia 2022
- 0
Przepis na zieloną letnią panzanellę
Wypróbuj ten zabawny przepis na zieloną, letnią panzanellę z chrupiącymi grzankami z ciabatty, cienko pokrojonym ogórkiem i cukinią, białą fasolą i bazylią! Wszystko to polane dressingiem z czerwonego wina z dodatkiem czosnku. Idealny lekki letni obiad!
Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że jedząc lekką i chrupiącą sałatkę warzywną, pomyślałeś sobie: "Smaczna, ale wiesz, co uczyniłoby ją jeszcze lepszą? Duże kawałki chleba tostowego, chrupiącego, tłustego od oliwek!".
Jeśli tak, to myślę, że polubisz panzanellę. Poza tym, jesteś osobą w moim typie.
Panzanella to toskańska sałatka, tradycyjnie przygotowywana z czerstwego chleba, soczystych letnich pomidorów, cebuli oraz dużej ilości oliwy z oliwek i octu. Często dodaje się do niej także ogórki i bazylię. Jest to prawdopodobnie druga najsmaczniejsza rzecz, jaką można zrobić, aby wyeksponować świeże pomidory (pierwszą najsmaczniejszą jest moja sałatka Caprese z posiekanych pomidorów).
Ale jak widać na zdjęciach, w tej zielonej, letniej panzanelli nie ma pomidorów. Nasze podwórkowe pomidory są jeszcze zielone na winorośli (kto jeszcze zaczął śpiewać Wino truskawkowe?), ale mamy lodówkę pełną cukinii i ogórków z pudełka CSA, więc pomyślałam, że to może być dobry moment, aby powrócić do tego przepisu, który pierwotnie zamieściłam w 2015 roku.
Jedną z rzeczy, które uwielbiam w dzieleniu się przepisami na moim blogu (i w mojej nadchodzącej książce), jest to, że jest to sposób na normalizację wszystkich rodzajów żywności i pomoc w pozbyciu się uprzedzeń, że żywność może być dobra lub zła. Często skupiamy się na "złych" pokarmach - pączek to praktycznie nasza maskotka. Myślę jednak, że ważne jest także przemyślenie "dobrych" potraw, takich jak sałatki. Jak by to było przygotować sałatkę, koncentrując się na zadowoleniu? Jakby to było przygotować sałatkę do posiłku, bo dobrze smakuje, a nie dlatego, że chce się być dobrym? Mam nadzieję, że ten przepis na zieloną letnią panzanellę pokaże, że sałatki można przygotowywać z myślą o satysfakcji!
Jaki rodzaj chleba użyć do zielonej letniej panzanelli?
Ponieważ jest to sałatka z chleba, jak możesz sobie wyobrazić, chleb jest tutaj naprawdę ważnym składnikiem. Nie, chleb kanapkowy nie będzie tu pasował! Po prostu nie. Moim ulubionym rodzajem chleba do tego przepisu jest ciabatta, którą łatwo rozerwać na kawałki i która ładnie się chrupie dzięki kieszonkom powietrznym. Dobrze sprawdzą się też inne rodzaje chleba rzemieślniczego, takie jak chleb na zakwasie, semolina, boule czy nawet bagietka.
Jak pokroić warzywa do zielonej letniej panzanelli
Bardzo ważnym aspektem przyrządzania tej sałatki jest bardzo cienkie pokrojenie ogórka, cukinii i cebuli. Pozwala to nasączyć je nieco dressingiem i uzyskać efekt lekkiego piklowania. Dzięki temu są miękkie i elastyczne, ale wciąż chrupiące, więc zielona letnia panzanella nie jest tylko garścią surowych warzyw i chleba. Jeśli umiesz dobrze posługiwać się nożem, świetnie, ale ja nie umiem, więc używam krajalnicy mandolinowej. Moja jest dość duża i zajmuje trochę za dużo miejsca, więc gdybym miał kupić nową, wybrałbym krajalnicę w stylu japońskim, taką jak ta. Mimo że mam skłonność do rozcinania sobie palców, używam jej cały czas, aby uzyskać idealne, cienkie jak papier plasterki.
Przepis na zieloną letnią panzanellę Adaptacje i dodatki
Zazwyczaj lubię podawać tę panzanellę z jakimś rodzajem sera, na przykład fetą, kozim lub mozzarellą, ale możesz eksperymentować z kawałkami innych włoskich serów, na przykład asiago. Można również zmienić lub dodać do tego przepisu źródło białka, dodając grillowane krewetki lub kurczaka.
Jeśli Twoje letnie pomidory dojrzewają szybciej niż moje (myślę, że powinni zmienić to powiedzenie o pilnowanym garnku na pilnowany zielony pomidor), możesz dodać je do tego przepisu. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, pyszna jest również z suszonymi lub pieczonymi pomidorami, kaparami lub oliwkami.
Ten zielony letni przepis na panzanellę został pierwotnie opublikowany w czerwcu 2015 r. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci jak najlepszą zawartość.
Przepis na zieloną letnią panzanellę
Obsługuje 4 osoby
Składniki:
6-8 filiżanek rozdartego chleba ciabatta
1 duża cukinia
6 małych ogórków perskich
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 puszka fasoli cannelini, odsączona i opłukana
1/4 szklanki świeżych liści bazylii, luźno upakowanych
1/4 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine
1/3 filiżanki czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku, obrany i zmielony
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Rozłóż chleb równomiernie na dużej blasze do pieczenia i opiekaj przez 10-15 minut, aż będzie chrupiący. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Podczas gdy chleb tostowy się opieka, za pomocą mandoliny pokroić cukinię, ogórki i czerwoną cebulę na cienkie jak papier plasterki. Wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i umieść w durszlaku, aby odsączyć przez 15 minut. Krótko przepłukać.
Wrzucić chleb, warzywa, fasolę cannellini i bazylię do dużej miski. Ubij razem oliwę z oliwek, ocet i czosnek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Polej panzanellę i odstaw na 10 minut przed podaniem.
Jeśli podoba Ci się ten przepis na zieloną, letnią panzanellę, możesz również polubić te letnie sałatki:
Grillowany Halloumi i sałatka brzoskwiniowa z dressingiem cytrynowym Tahini
Posiekane owoce cytrusowe Caprese
Tropikalna sałatka z tofu z sałatką z mango i orzechów makadamia
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9