- Zdrowe odżywianie
- 20 lutego 2022
- 0
Tempeh BLT Sałatka z Kalamata Vinaigrette
Od kiedy to sałatki stały się tylko warzywami? Daj mi trochę (tempeh) bekonu i sera, proszę!
Jeśli dodatki są twoją ulubioną częścią sałatki - a zakładam, że większość ludzi zalicza się do tej kategorii - to pokochasz ten przepis! Piled high with smoky tempeh bacon, blue cheese, hard cookiled eggs and soicy cherry tomatoes then drizzled with a herbed vinaigrette, this salad packs a lot of big flavors.
W tym przepisie można użyć zwykłego boczku, ale ja użyłam boczku tempeh, ponieważ lubię szukać małych sposobów na jedzenie bardziej roślinnych posiłków. Tempeh jest jednym z moich ulubionych substytutów mięsa. Jeśli nigdy wcześniej go nie próbowałeś, tempeh jest zrobiony z fermentowanych ziaren soi, które są następnie wyciskane na ciasto. Może nie brzmi to smacznie, ale ma lekko mięsny smak i teksturę, która sprawia, że jest o wiele bardziej atrakcyjna niż tofu dla tych z bardziej mięsożernymi upodobaniami.
Boczek tempeh można kupić w sklepie, w którym sprzedają tofu, albo zrobić własny, marynując cienkie plasterki tempeh w sosie sojowym, occie jabłkowym i dymnych przyprawach.
Zabawna historia. Kiedy przygotowywałam tę sałatkę do zdjęcia, zabrakło mi miejsca na ciecierzycę i awokado. To trochę tak, jakbyś robił plakat i zabrakło ci miejsca i musiałeś wcisnąć te ostatnie litery. Więc te składniki nie trafiły na zdjęcie, ale jeśli robisz to w domu, oczywiście prezentacja nie ma aż takiego znaczenia!
Sałatka Tempeh BLT
Serwuje 4
Składniki
Tempeh Bacon:
8 uncji tempehu, przepołowione wzdłuż, a następnie każda połówka pokrojona na 12 cienkich plasterków (w sumie 24 plasterki)
1/4 szklanki sosu sojowego lub tamari
2 łyżki stołowe octu jabłkowego z cydru
1 łyżeczka melasy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chili w proszku ancho lub chipotle
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Dressing:
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki stołowe posiekanej bazylii
2 mielone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
Sałatka:
Zieleń sałatkowa
2 małe ogórki, posiekane
1 filiżanka przepołowionych pomidorków cherry
4 ugotowane na twardo jajka, posiekane
2 uncje sera gorgonzola
1/3 szklanki oliwek kalamata
1 awokado, posiekane
1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana.
Instrukcje
Najpierw przygotujemy boczek tempeh. W małej misce ubijemy sos sojowy, ocet, melasę i przyprawy. Ułożyć plastry tempehu płasko na naczyniu do pieczenia i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc.
Następnie, ugotować boczek tempeh. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodać plastry boczku tempeh i smażyć kilka minut z każdej strony, aż będą lekko złote. Zdjąć z patelni i posiekać, gdy ostygnie na tyle, by można było się nim zająć.
Aby przygotować dressing, ubić wszystkie składniki dressingu i doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć sałatkę, nakładając na zieleninę boczek tempeh, ogórki, pomidory, jajko ugotowane na twardo, ser, ciecierzycę, awokado i oliwki. Skropić dressingiem i wymieszać.
Więcej przepisów na pyszne sałatki:
Grillowany Halloumi i brzoskwinia Sałatka z Dressing Tahini
Harvest Salad z chrupiącym kurczakiem
Wiosna Caesar Salad z Garlicky Croutons
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9