- Zdrowe odżywianie
- 22 marca 2022
- 0
Boćwina faszerowana żołędziami z za'atarem i skropiona tahini
To znaczy, najpierw porozmawiajmy o tym, jak słodkie są te małe, nadziewane miseczki z kabaczków żołędziowych. Oczywiście jemy żołądkiem i ustami, ale także oczami! Chociaż "brzydkie jedzenie" może być smaczne (i prawdopodobnie jest o wiele smaczniejsze niż większość tych przesadnie wystylizowanych instagramowych zdjęć "tostów" ze słodkich ziemniaków i warstwowych smoothie), czasami miło jest mieć na talerzu coś atrakcyjnego wizualnie. Tak więc punkty bonusowe za przepis na danie, które nadaje się na weekend, a jednocześnie jest na tyle ładne, że może służyć jako bezmięsna świąteczna potrawa główna.
Kiedy powiedziałam, że jest to danie przyjazne na jeden wieczór, obiecuję, że nie miałam na myśli Rachael Ray, która twierdzi, że jest to 30-minutowy posiłek, a następnie wyciąga 348 różnych składników. Chociaż ten przepis na danie zajmuje trochę więcej niż 30 minut, większość z tego czasu to czas pieczenia żołędzi, a w rzeczywistości jest on prostszy, niż się wydaje.
Aby wykonać ten przepis, najpierw upiecz połówki kabaczka żołędziowego, które wystarczy doprawić za'atarem - bliskowschodnią mieszanką przyprawową składającą się z suszonych ziół, zwykle tymianku, oregano i sumaku, oraz prażonych nasion sezamu. Używam go niemal jak uniwersalnej przyprawy lub dekoracji do wielu bliskowschodnich dań, takich jak pieczony zielony falafel, mujadarah, czy grillowany bakłażan i cukinia z dipem tahini. Dodaje potrawom nieco dymnego, ziołowego i orzechowego smaku.
Podczas gdy kabaczek się piecze, przygotujesz prostą potrawę z czerwonej cebuli i boćwiny, a na końcu dodasz ugotowaną ciecierzycę, fetę i pistacje, aby nadać daniu teksturę, smak, białko i tłuszcz. Dodawałam również złote rodzynki lub porzeczki, co również jest bardzo smaczne.
Do tego dania można użyć innych zielonych składników, takich jak jarmuż czy szpinak. Można też użyć różnych rodzajów kabaczków, takich jak butternut lub mój ulubiony - kabocha. Jest super słodki i ma najbardziej kremową konsystencję! Oczywiście, być może będziesz musiał zwiększyć lub zmniejszyć ilość nadzienia w zależności od wielkości otworu na farsz.
Ten post został pierwotnie opublikowany w listopadzie 2014 roku. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość!
Broda nadziewana żołędziami z za'atarem i tahini
Składniki
-
2 średnie kabaczki żołędziowe
-
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine plus 2 łyżeczki
-
4 łyżeczki za'ataru
-
1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekana
-
3 ząbki czosnku, rozdrobnione
-
2 łyżki pasty pomidorowej
-
1 pęczek boćwiny, pozbawiony łodyg, posiekany i opłukany
-
1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
-
1/2 szklanki pokruszonej fety
-
1/3 filiżanki pistacji, łuskanych
Dressing tahini:
-
1/3 szklanki tahini
-
Sok z 1/2 cytryny
-
1/2 łyżeczki kminku
Instrukcje
-
Rozgrzać piekarnik do 425 stopni.
-
Przekrój kabaczki żołędziowe na pół i wydrąż nasiona. Posmarować każdy z nich 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką za'ataru na każdym z nich. Umieść na blasze do pieczenia przeciętą stroną do góry i piecz w piekarniku 45 minut, aż zmiękną i lekko się zezłocą.
-
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją, około 4 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać do połączenia i gotować przez 1 minutę. Dodaj boćwinę i kilka łyżek wody. Jeśli boćwinę wypłukałeś w wodzie, pozostała woda, która przywarła do liści, powinna wystarczyć, aby pomóc jej w gotowaniu na parze. Wymieszaj, przykryj i gotuj, aż boćwina zwiędnie, około 5-7 minut.
-
Po ugotowaniu boćwiny wymieszaj ciecierzycę, fetę i pistacje, a następnie odłóż na bok.
-
W małej miseczce ubij tahini, sok z cytryny i kminek. Doprawić solą i odstawić.
-
Gdy kabaczek będzie miękki i upieczony, wyjąć z piekarnika. Rozdzielić mieszankę z boćwiny pomiędzy kabaczki, dociskając ją grzbietem łyżki, aby ułatwić jej upakowanie. Włożyć nadziane kabaczki z powrotem do piekarnika, aby się podgrzały, łącznie około 5-7 minut.
-
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, skropione dressingiem tahini.
Więcej "nadziewanych" przepisów:
Słodkie ziemniaki faszerowane tajskim Tempeh z sosem orzechowym
Wegańskie faszerowane ziemniaki Poblanos z serem z nerkowców
Słodkie ziemniaki nadziewane czarną fasolą w sosie czipotle
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9