- Zdrowe odżywianie
- 24 sierpnia 2021
- 0
BEST Wiosna Lemon-Herb Orzo Sałatka Przepis
Najlepsza wiosenna cytrynowo-ziołowa sałatka z orzo! Jest tak prosta do zrobienia i pełna świeżych smaków dzięki tonom ziół, soku z cytryny, sera feta i chrupiącej, pieprznej rzodkiewki! Uwielbiam ją przygotowywać na potlucks, spotkania przy ognisku i przygotowywane z wyprzedzeniem obiady. To wegetariańska sałatka makaronowa, którą pokochają wszyscy!
Po raz pierwszy nauczyłam się gotować, kiedy poszłam do college'u, i jest kilka przepisów z tamtych czasów, które nadal robię od czasu do czasu. Jednym z nich jest mój prosty makaron z grzybami, który od tego czasu uaktualniłam dodając pancettę, ponieważ teraz jestem dorosła (i mam dostęp do sklepu spożywczego, który nie jest Clemson, SC Bi-Lo). Innym był hasz brokułowy, który jadłem z jajecznicą i pieczonymi ziemniakami, który, gdy to piszę, uświadamiam sobie, że był to "ryż" brokułowy OG, więc Trader Joe's naprawdę musi zacząć mi płacić za używanie mojej własności intelektualnej. A potem jest ta cytrynowo-ziołowa sałatka z orzo.
Myślę, że oryginalny przepis pochodzi ze starego Cooking Light, ale zmieniłem go i zamieniłem go wokół i zaczął gotować go z pamięci tak wiele lat temu, że prawie nie pamiętam. Ale w zasadzie jest to gotowane orzo podrzucone z toną świeżych ziół, ciecierzycą, wyborem pieczonych i surowych warzyw sezonowych, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dla mnie kluczem są tony świeżych ziół - kombinacja koperku (mój ulubiony!), cebuli i mięty jest najlepsza, ale możesz wrzucić tam też resztki ziół.
The BEST Spring Lemon-Herb Orzo Salad
Czuję, że dobry przepis na sałatkę makaronową jest jedną z tych rzeczy, które każdy powinien mieć! Jest tak wiele razy, gdzie to przychodzi w porę od tailgating do potlucks do łatwych obiadów w tygodniu. Letnia sałatka makaronowa z ziołową kukurydzą i sałatka makaronowa gazpacho to moje go-tos na lato, a ta wiosenna cytrynowo-ziołowa sałatka z orzo jest moim go-to na wiosnę. Ze słodkimi pieczonymi szparagami, chrupiącą i pieprzną rzodkiewką oraz mnóstwem ziół, jest to pierwsza rzecz, na którą mam ochotę, kiedy jest ta pora roku, kiedy mój czarny samochód żółknie od pyłków.
Lubię przygotowywać tę sałatkę z makaronem orzo, ale możesz użyć innych kształtów, takich jak bowties lub ziti. Nie krępujcie się użyć makaronu pełnoziarnistego, ale osobiście uważam, że pszenny smak nie współgra tak dobrze z delikatnymi ziołami i cytrynowo-oliwkowym dressingiem. Jest on nieco przytłaczający. Biały makaron jest całkowicie w porządku! Jasne, ma trochę mniej wartości odżywczych i błonnika niż pełnoziarnisty, ale nie wszystko co jemy musi mieć multiwitaminę wartości odżywczych. Jeśli martwisz się o poziom cukru we krwi, wiedz, że nadal otrzymujesz tłuszcz, białko i błonnik, które pomagają w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi z reszty dania. Ponadto, zabawny fakt, ale ugotowany i ostudzony makaron (i ziemniaki, ryż, itp.) zawiera większe ilości skrobi opornej - coś związanego z gotowaniem i chłodzeniem przekształca ją - więc i tak ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi.
Lunch z wyprzedzeniem
Często przygotowuję tę sałatkę z wyprzedzeniem i trzyma się ona naprawdę dobrze. Czasami przygotowuję porcję w weekend i delektuję się nią przez cały tydzień samą, w połączeniu z resztkami lub na łóżku z zieleniną. Przed podaniem, możesz chcieć szybko spryskać go sokiem z cytryny i posypać solą morską, aby rozjaśnić jego smak, ponieważ część dressingu zostanie wchłonięta w lodówce.
NAJLEPSZA wiosenna sałatka cytrynowo-ziołowa z orzo przepis
Składniki:
1 1/2 filiżanki niegotowane orzo
1 pęczek szparagów, zdrewniałe łodygi odłamane
1/4 filiżanki extra-virgin oliwa z oliwek plus 1 łyżeczka
8 rzodkiewek, posiekane
1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku
4 szalotki, posiekane
1/4 filiżanki mięty
1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
1 filiżanka rozmrożonego groszku lub świeżego groszku blanszowanego we wrzącej wodzie przez 1 minutę
1 1/2 szklanki pokruszonej fety
Sok z 1 cytryny
1 mały ząbek czosnku, mielony
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
Doprowadzić do wrzenia duży garnek osolonej wody i gotować orzo 8-10 minut, aż będzie al dente. Odcedzić, przepłukać chłodną wodą i odstawić na bok.
Wrzucić szparagi z 1 łyżeczką oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem i rozłożyć równomiernie na dużej blasze do pieczenia. Piecz przez 15 minut, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Wrzucić orzo z rzodkiewką, koperkiem, szalotkami, miętą, ciecierzycą, groszkiem i fetą. Pokroić szparagi na 1-calowe kawałki i dodać do sałatki z orzo.
Ubij razem 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sok z cytryny, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wrzucić sałatkę orzo z dressingiem. Podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Więcej przepisów na sałatki makaronowe:
Herbed Summer Corn Pasta Salad
Pan-Fried Gnocchi i kiełbasa Sałatka
Wiosna Sałatka makaronowa z Koperek Frond Pesto
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9