- Zdrowe odżywianie
- 20 lutego 2022
- 0
Śniadanie wegetariańskie Enchiladas Przepis
Lepsze niż śniadaniowe tacos? Ten wegetariański przepis na śniadaniowe enchiladas jest nadziewany słodkimi ziemniakami, czarną fasolą, jajecznicą i zwieńczony pikantnym zielonym sosem enchilada i topionym serem. Idealne jako śniadanie do przygotowania z wyprzedzeniem!
Odejdź od śniadaniowych tacos. Robimy z enchilad śniadaniowych rzecz.
To znaczy, tacos i enchiladas to w zasadzie to samo - tortille nadziewane mnóstwem pysznych rzeczy. Ale te śniadaniowe enchiladas mają jedną znaczącą przewagę nad śniadaniowymi tacos: można je przygotować z wyprzedzeniem. Podczas gdy te wegetariańskie enchiladas śniadaniowe są bajeczne świeżo po wyjęciu z piekarnika (a także stanowią średnie śniadanie na kolację), są one idealne do przygotowania posiłków, które można odgrzewać i jeść przez cały tydzień.
Wegetariańskie śniadanie enchiladas składniki przepisu:
Te złe chłopcy są ładowane z...
Przyprawione chili słodkie ziemniaki z cebulą i czosnkiem
Czarna fasola
Kremowa jajecznica
Następnie są one zwieńczone pikantny zielony sos enchilada (lub czerwony, jeśli to, co wolisz, ale myślę, że wszyscy możemy zgodzić się zielony sos jest lepszy), roztopiony ser jack, i queso fresco! Do tego mnóstwo posiekanej kolendry i cebuli dla świeżego smaku!
Jak przygotować to wegetariańskie śniadanie enchiladas przepis
Zwykle nie jestem ogromna w przygotowywaniu posiłków. Wiem, że niektórzy ludzie nie mogą bez tego żyć, a ja zdecydowanie nie jestem anty-meal prep. Ale ja lubię gotować, kiedy wracam do domu po pracy, jako sposób na dekompresję i szczerze mówiąc, lubię spędzać niedziele będąc tak bezproduktywnym, jak to tylko możliwe. Załatwianie spraw jest sprzeczne z moim niedzielnym stylem.
To powiedziawszy, przyszły ja jest zawsze bardzo wdzięczny, kiedy mam śniadanie zrobione z wyprzedzeniem. Uwielbiam coś ciepłego i jajecznego, ale równie mocno lubię nastawiać budzik na pięć minut snu, dopóki przypadkiem nie prześpię kolejnych 30 minut. Tak miło jest mieć w lodówce te wegetariańskie enchiladas śniadaniowe, które mogę szybko przygotować w mikrofalówce.
Aby przygotować posiłek, po prostu trzymaj ugotowane enchiladas w lodówce i odgrzej kilka, kiedy będziesz gotowa do jedzenia. Lub, jeśli chcesz zrobić to z wyprzedzeniem, zmontuj enchiladas i przechowuj w lodówce przez noc, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 350 stopni. Mogę dodać kolejne 10 minut do czasu gotowania, jeśli pieczesz z zimnego naczynia.
Jak podawać ten przepis na wegetariańskie enchiladas śniadaniowe
Chociaż są to technicznie śniadaniowe enchiladas, nie pozwól, aby nazwa cię ograniczała. Uwielbiam robić te na kolację zbyt, doskonałe sparowane z owocami, prosta sałatka boczna lub slaw, lub sautéed cukinia.
Te wegetariańskie śniadaniowe enchiladas są również wielkim hitem na porannych spotkaniach przy ognisku! Wystarczy trzymać je ciepłe w izolowanym pojemniku na zapiekanki.
Wegetariańskie Śniadanie Enchiladas Adaptacje Przepisów
Podczas gdy ten przepis dla śniadaniowych enchiladas jest wegetariański, ty mogłeś łatwo dodawać kiełbasę, mieloną wołowinę lub indyka. Po prostu dodaj mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Ten przepis będzie również smaczny z bekonem! Ugotuj kilka plasterków bekonu na dużej patelni, aż będą chrupiące i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Ugotuj słodkie ziemniaki i warzywa w kilku łyżkach stołowych tłuszczu z boczku, a następnie dodaj pokruszony boczek z powrotem do warzyw przed złożeniem enchiladas.
Jeśli chcesz, aby te wegetariańskie enchiladas śniadaniowe pozostały wegetariańskie, użyj wegetariańskiej kiełbasy lub okruszków! Bardzo lubię Beyond Burger jako zamiennik mielonej wołowiny. Aby uzyskać wersję "kiełbasianą", spróbuj Morningstar Farms chorizo crumbles lub kiełbasy Field Roast.
Możesz również dodać do tych śniadaniowych enchiladas więcej warzyw. Bardzo polecam grzyby, pokrojoną w kostkę cukinię lub paprykę dodane do cebuli i czosnku. Użyj tylko jednego słodkiego ziemniaka zamiast dwóch, aby nie okazało się, że masz o wiele więcej nadzienia niż potrzebujesz.
Sos do wegetariańskich śniadaniowych enchiladas
Ułatw sobie sprawę i użyj butelkowanego sosu enchilada! Frontera to mój ulubiony i łatwy do znalezienia, możesz też użyć sosu jalapeno z Trader Joe, który jest naprawdę aromatyczny (i pikantny!). Zrobiłam to również z słoikową salsą verde.
Jeśli chcesz zrobić swój własny, spróbuj tego kremowego sosu szpinakowego i poblano lub wegańskiej poblano crema.
Ten wegetariański przepis śniadaniowy enchiladas został pierwotnie opublikowany w maju 2016 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.
Wegetariańskie enchiladas śniadaniowe Przepis
Robi się 12 enchiladas
Składniki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, plus 1 łyżeczka
2 słodkie ziemniaki, pokrojone w 1/2-calową kostkę
1 cebula, obrana i posiekana
3 ząbki czosnku, zmielone
2 łyżeczki chili w proszku
1 puszka czarna fasola, odsączona
6 jaj, ubite, doprawione solą i pieprzem
12 tortilli kukurydzianych
2 filiżanki zielonego sosu enchilada
1 filiżanka rozdrobnionego sera jack
2 uncje queso fresco, pokruszone
Posiekana świeża kolendra i cebula, do podania
Instrukcje
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać słodkie ziemniaki i smażyć, aż zaczną brązowieć, około 5 minut. Dodać cebulę, czosnek, chili w proszku, sól i pieprz. Smażyć, aż ziemniaki się zarumienią i zmiękną, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.
Przenieść mieszankę ziemniaczaną do dużej miski. Wymieszać z czarną fasolą.
Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek na patelnię i zmniejszyć ogień do średniego. Wlać roztrzepane jajko i smażyć aż do momentu, gdy się ugotuje. Lekko wmieszać ugotowane jajka do słodkich ziemniaków i mieszanki fasolowej.
Rozgrzać piekarnik do 350 stopni.
Rozprowadzić 1/2 szklanki sosu enchilada na dnie prostokątnego naczynia do zapiekanek. Podgrzać tortille kukurydziane po 4 na raz w mikrofalówce przez 15 sekund. Nałożyć odrobinę nadzienia na tortillę, zawinąć ją i ułożyć szwem do dołu w naczyniu do zapiekanek. Powtórzyć z pozostałymi tortillami i nadzieniem.
Polać pozostałym sosem enchilada na wierzchu enchiladas. Posypać serem jack i queso fresco na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi będą złote.
Podawać enchiladas przyozdobione szalotkami i kolendrą.
Jeśli podoba Ci się ten przepis na wegetariańskie śniadanie enchiladas, możesz również polubić te wytrawne śniadania:
Hash Brown Breakfast Casserole z kiełbasą i jarmużem
Południowo-zachodnie słodkie ziemniaki z chili i pomarańczą
Pikantne Tacos śniadaniowe z quinoa i czarnej fasoli
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9