- Zdrowe odżywianie
- 25 listopada 2021
- 0
Dlaczego powinieneś włączyć paneer do swojej diety?
Streszczenie: Ten artykuł mówi o tym, dlaczego należy jeść paneer, znany również jako indyjski twaróg. Zawiera on wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są korzystne dla zdrowia. Pomaga zaspokoić zapotrzebowanie na białko u wegetarian. Możesz włączyć paneer do swojej diety poprzez włączenie go do kilku potraw. Paneer jest również korzystny dla osób, które są na diecie niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej.
Wprowadzenie
Znaczna część populacji Indii jest wegetarianami. Wiele starożytnych tekstów i współczesna nauka nazywają mleko pełnowartościowym pożywieniem. Hindusi spożywają połowę wyprodukowanego mleka w jego oryginalnej postaci, a pozostała część jest przeznaczona do wytwarzania różnych produktów mlecznych, takich jak ghee, masło, paneer, ser, lody i mleko w proszku.
Paneer jest bogaty w tłuszcze i białka, a także jest dobrym źródłem różnych witamin i minerałów. Siła odżywcza paneer żyje w obecności białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest to idealne pożywienie dla rosnących dzieci, dorosłych, niemowląt i kobiet w ciąży.
Wartości odżywcze sera paneer
- Informacja o wartościach odżywczych paneer (z mleka krowiego) na 100 g:
Kalorie | 265 kcal |
Tłuszcz | 20.8 g |
Białko | 18.3 g |
Węglowodany | 1.2 g |
Wapń | 208 mg |
Cynk | 2,7 mg |
Magnez | 26,6 mg |
- Bogaty w wysokiej jakości białko: Paneer zawiera wysokiej jakości białko, które dostarcza niezbędnych aminokwasów.
- Doskonałe źródło witamin i minerałów: Paneer zawiera minerały, takie jak wapń, cynk i magnez. Zawiera również witamin, takich jak witamina B12, witamina D, kwas foliowy, witamina C i witamina A.
- Wspomaga zdrowie kości: Witamina D i wapń obecne w paneer sprawia, że kości stają się mocniejsze i zapobiega osteoporozie.
- Zarządza poziomem cukru we krwi: Magnez obecny w paneer kontroluje poziom cukru we krwi i zapobiega skokom cukru.
- Promuje zdrowie układu sercowo-naczyniowego: Paneer pomaga kontrolować poziom ciśnienia krwi i pomaga w zmniejszeniu powikłań sercowo-naczyniowych.
- Poprawia trawienie: Paneer zawiera fosfor, który zapobiega zaparciom i promuje zdrowie układu trawiennego.
- Potężne źródło przeciwutleniaczy: Różne witaminy obecne w paneer, takie jak witamina A, działają jako silne przeciwutleniacze.
- Poprawia metabolizm: Paneer dostarcza energii do organizmu i utrzymuje ciało w zdrowiu. Ponadto, zapobiega zaburzeniom metabolizmu, takim jak cukrzyca.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka: Minerały, takie jak selen i potas, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprzez zapobieganie gromadzeniu się komórek rakowych.
- Kobiety w ciąży: Kwas foliowy i witamina B12 obecne w paneer są dobre dla kobiet w ciąży.
3 zdrowe przepisy na paneer
Aby uniknąć monotonnego spożywania paneeru, możesz przygotować różne przepisy, które są smaczne i nie zmieniają ich wartości odżywczych. Niektóre z najlepszych zdrowych przepisów z paneer to:
#1 Paneer tikka
Paneer tikka jest jedną z najzdrowszych przystawek. Oprócz przystawek, może również znaleźć swoje miejsce w kanapkach, pizzach i wrapach.
Składniki:
- 200 gms paneer
- Cebula (1)
- Papryka (1)
- Gęsty twaróg (6 łyżek stołowych)
- Czerwone chili w proszku (1 łyżeczka)
- Garam masala (1 łyżeczka)
- Chat masala (1 łyżeczka)
- Sól do smaku
- Kolendra w proszku (1 łyżeczka)
- Kurkuma w proszku (1 łyżeczka)
- Pasta czosnkowa (1 łyżeczka)
- Nasiona adżwainy (1 łyżeczka)
- Suszone liście kozieradki rozgniecione (1 łyżeczka)
- Olej musztardowy (1 łyżeczka)
Kroki:
- Pokrój paneer na dziewięć kwadratów.
- Posiekaj jedną dużą cebulę i paprykę. Wielkość posiekanej cebuli i papryki powinna być podobna do kostek paneer.
- Dodaj gęsty twaróg, czerwone chili w proszku, garam masala, chat masala i sól, kolendrę w proszku i kurkumę w misce do mieszania.
- Dodaj pastę czosnkową, nasiona ajwainu, suszone liście kozieradki i olej musztardowy do tej samej miski.
- Następnie dodaj cebulę i paprykę do marynaty i dokładnie je obtocz.
- Dodać kostki paneer do marynaty i wymieszać.
- Przykryć i wstawić miskę do lodówki na godzinę.
- Po wyjęciu mieszanki, nawlec paneer, cebulę i paprykę na szpikulec.
- Spryskać rozgrzaną tawę odrobiną oleju. Umieść szaszłyki na środku i grilluj je na średnim ogniu.
- Ciągle obracać szaszłyki, aby równomiernie zgrillować składniki. Grillować, aż nabiorą złocistożółtego koloru.
- Umieścić szaszłyki na talerzu i podawać z zielonym chutney.
#2 Stir fry paneer z brokułami
Smażone warzywa z paneerem to idealna, nisko węglowodanowa, zdrowa opcja na lekki posiłek lub dla tych, którzy chcą kontrolować swoją wagę.
Składniki:
- 1 główka brokułów pokrojona na różyczki
- Liście szpinaku - 1 filiżanka
- Paneer 200 gms
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Ząbki czosnku - 3 posiekane
- Płatki chili 1/2 łyżeczki
- Suszone oregano - 1/2 łyżki
- Sól do smaku
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Garam masala - 1 łyżka (opcjonalnie)
Kroki:
- Pokrój paneer na jednocalowe kostki.
- Ugotuj brokuły w wodzie przez 2 minuty i odcedź.
- Podgrzać olej na patelni, a następnie dodać czosnek i smażyć.
- Dodać kostki paneer i smażyć przez minutę.
- Dodać brokuły i przyprawy i smażyć przez dwie minuty.
- Na koniec dodać szpinak, gotować aż zwiędnie i wyłączyć płomień.
- Dodać sok z cytryny i podawać na gorąco.
#3 Tosty z paneerem
Tosty z paneerem to zdrowa opcja śniadaniowa, która zapewni Ci odpowiednią ilość energii na cały dzień. Zrobienie tostów z paneerem jest bardzo proste.
Składniki:
- Plasterek paneeru
- Ghee/masło
- Cebula (1)
- Pomidor (1)
- Kromki chleba (2)
- Mięta i liście kolendry
- Sól (2 łyżki stołowe)
Kroki:
- Wlej trochę ghee lub masła na patelnię. Dodaj cebulę i pomidory na patelnię i podsmaż je na średnim ogniu.
- Rozdrobnij paneer i dodaj go na patelnię wraz z solą i dokładnie wymieszaj. Przełożyć mieszankę do miski.
- Na innej patelni dodaj trochę ghee lub masła. Następnie połóż na patelni dwie kromki chleba.
- Rozłóż paneer równomiernie na chlebie. Posypać drobno posiekaną miętą i liśćmi kolendry.
- Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty. Twój tost z serem paneer jest gotowy.
Wnioski
Spożywanie sera paneer ma wiele korzyści zdrowotnych. Poprawia odporność i pomaga budować wytrzymałość. Zwiększa gęstość kości i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jednakże, należy spożywać paneer w umiarkowanych ilościach, ponieważ duże ilości mogą powodować problemy trawienne.
Źródła:
- doi.org
- food.ndtv.com
- rebootwithnature.in
Często zadawane pytania (FAQs)
Q. Czy mogę jeść paneer nawet jeśli mam gorączkę lub niestrawność?A. Nie ma konkretnych dowodów potwierdzających, że jedzenie paneeru podczas gorączki ma skutki uboczne. Jednak teoretycznie nie jest to dobry sposób na jedzenie podczas gorączki. Układ trawienny nie funkcjonuje optymalnie podczas gorączki. Podobnie, paneer nie jest dobrym produktem spożywczym dla osób cierpiących na niestrawność. Jeśli jednak chcesz jeść paneer podczas gorączki lub niestrawności, jedz tylko gotowany paneer, ponieważ niegotowany może obciążać układ trawienny.
Q. Jak sprawdzić jakość paneer?A. Paneer jest produktem mlecznym i dlatego ma ograniczony okres przydatności do spożycia. Jednak ze względu na jego wysoką cenę, wielu dostawców może dostarczać zepsute resztki. Świeży, dobrej jakości paneer zapewnia optymalne korzyści zdrowotne. Zepsuty paneer może również powodować żołądkowe skutki uboczne. Zepsuty paneer ma kwaśny smak i nieprzyjemny zapach. Zły jakościowo paneer jest brązowawy lub żółty, a jego konsystencja jest nieco mulista.
Q. Jak przechowywać paneer, aby zapewnić mu maksymalną trwałość?A. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, paneer należy zawsze przechowywać w odpowiednich warunkach. Paneer przechowywany w temperaturze pokojowej przez ponad dwie godziny może stracić świeżość i powinien zostać wyrzucony. Idealnym sposobem na zachowanie świeżości i jakości jest przechowywanie go w lodówce. W lodówce paneer może stracić wilgoć z zewnętrznej warstwy. Dlatego przed umieszczeniem go w lodówce należy owinąć go zwilżoną muślinową ściereczką. Nie należy przechowywać sera paneer w lodówce dłużej niż 2-3 dni, ponieważ może stwardnieć i stać się siedliskiem zarazków.
Q. Jakie są skutki uboczne spożywania sera paneer?O. Chociaż paneer jest zdrowym posiłkiem, u niektórych osób może powodować skutki uboczne. Osoby z obniżoną odpornością, prowadzące siedzący tryb życia i uczulone na produkty mleczne powinny unikać spożywania sera paneer. Do skutków ubocznych spożywania sera paneer należą alergie pokarmowe i problemy trawienne. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu może on również podnosić poziom cholesterolu. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny jeść paneer z umiarem.
Q. Czy mogę codziennie włączać paneer do swojej diety?O. Paneer jest doskonałym źródłem witamin, minerałów, białka, węglowodanów i tłuszczów. Możesz włączyć paneer do swojej codziennej diety, ale spożywaj go z umiarem. Możesz spożywać paneer dodając go do kilku smacznych przepisów.
Tags: zdrowe przepisy paneerPoprawia trawieniePoprawia metabolizmZarządza poziom cukru we krwiFakty żywieniowe z paneerPaneer tikkaPaneer tostyPotężne źródło przeciwutleniaczyKobiety w ciąży: Premium źródło witamin i minerałówPromuje zdrowie kościZmniejsza ryzyko zachorowania na rakaBogate w wysokiej jakości białkoStir fry paneer z brokułamiWhy Should You Include Paneer w diecie?Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9