- Zdrowe odżywianie
- 22 marca 2022
- 0
Za'atar Pieczony kalafior ze złotymi rodzynkami Przepis
Ulepsz swój zwykły przepis na pieczonego kalafiora "posypanego solą i pieprzem" do tej pełnej smaku słodko-słonej pyszności! Kalafior pieczony w sosie za'atar ze złotymi rodzynkami to idealne połączenie, które sprawi, że nawet najbardziej wybredny niejadek stanie się miłośnikiem warzyw.
Publikując ten przepis, biorę udział w konkursie na przepis sponsorowanym przez California Raisin Marketing Board i jestem uprawniona do wygrania nagród związanych z tym konkursem. Nie otrzymałem wynagrodzenia za podanie mojego nazwiska. Jak zawsze, wszystkie myśli i opinie są moje własne.
Czasami odgryzam więcej, niż jestem w stanie przeżuć. Dosłownie i w przenośni.
Kiedy byłam na wakacjach z rodziną, pojawił się temat posiłku na Boże Narodzenie i jakoś tak wyszło, że zgłosiłam się na ochotnika do ugotowania całego posiłku dla całej naszej dziesiątki.
Żenada.
Zazwyczaj za gotowanie odpowiada mój tata i choć jest on świetnym kucharzem, powiedzmy, że kładzie większy nacisk na mięso, a mniejszy na dodatki. Ponieważ połowa rodziny zalicza się do wegetarian, uznałam, że kilka satysfakcjonujących wegetariańskich dodatków i danie główne, które będzie towarzyszyć zdecydowanie niewegetariańskiemu daniu głównemu mojego taty, sprawi, że wszyscy będą zadowoleni. Poza tym jestem bardzo podekscytowana, że będę mogła pokazać miłośnikom niewegetarianizmu, jak pyszne mogą być potrawy, jeśli się je odpowiednio potraktuje.
Podczas przygotowań myślałam o najlepszych wege daniach, jakie kiedykolwiek jadłam i od razu przypomniał mi się ten pieczony kalafior z za'atarem z Holy Taco w Atlancie. Orzechowy, pieczony kalafior podrzucony ze słodkimi złotymi rodzynkami, słonymi porzeczkami i chrupiącymi orzechami włoskimi. Tyle pyszności w każdym kęsie!
Suszone owoce w daniach pikantnych:
Porozmawiajmy o rodzynkach, bo choć każdy składnik tego przepisu na kalafiora pieczonego w za'atarze jest ważny, to rodzynki naprawdę tworzą to danie. Ich słodycz uwydatnia karmelowy smak kalafiora i tworzy wspaniałe słodko-słone połączenie z kaparami. Naturalnie słodkie, bez dodatku cukru! Zawsze mam pod ręką rodzynki, aby dodać odrobinę słodyczy do pikantnych dań. Niektóre z moich ulubionych wytrawnych dań z rodzynkami z bloga:
Sałatka z suszonej quinoa z jabłkami
Wiosenna sałatka z gotowanym groszkiem i ogórkami
Spaghetti z pieczonym kalafiorem z masłem brązowym
Wegańskie Mole Chilaquiles
Wartości odżywcze rodzynek:
Może to przez skojarzenie z ciasteczkami owsianymi i innymi słodkimi przysmakami, ale wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak pożywne są rodzynki. Pamiętaj, że to suszone winogrona, więc rodzynki mają wszystkie te same dobroczynne związki. Jednym z tych związków jest kaemferol, przeciwutleniający flawonoid, który powiązano ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia i nowotworów. Może nawet pomóc w zapobieganiu zaburzeniom nerwowym i osteoporozie. Szczególnie bogatym jego źródłem są złote rodzynki, moje ulubione. Kolejną zaletą złotych rodzynek jest to, że proces odwadniania zwiększa zawartość kwercetyny, kolejnego flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Rodzynki są również dobrym źródłem błonnika, potasu i żelaza.
Co to jest za'atar:
Za'atar to bliskowschodnia mieszanka przyprawowa składająca się z suszonych ziół, zazwyczaj tymianku, oregano i sumaku. Używam jej niemal jak uniwersalnej przyprawy lub dekoracji do wielu bliskowschodnich dań, takich jak mój pieczony zielony falafel, mujadarah, czy grillowany bakłażan i cukinia z dipem tahini. Dodaje potrawom nieco dymnego, ziołowego i orzechowego smaku i świetnie nadaje się do pieczonych warzyw, takich jak kalafior.
Wskazówki dotyczące pieczenia warzyw:
Pieczenie warzyw jest sposobem na to, by warzywa smakowały wyśmienicie! Wiele osób, z którymi się zetknęłam, boi się spróbować pieczenia warzyw. Mówią, że nie wiedzą jak, że nie chcą przypalić i zmarnować warzyw, że gotowanie na parze jest łatwiejsze itp. A przecież pieczenie warzyw jest takie proste! Nie staraj się tego nadmiernie komplikować. Ogólną zasadą przy pieczeniu warzyw jest pokrojenie ich na kawałki wielkości kęsa, wrzucenie ich na odrobinę oliwy z oliwek, rozłożenie równomiernie na blasze do pieczenia, doprawienie solą i pieprzem lub przyprawą według własnego uznania i pieczenie przez 25-30 minut w temperaturze 400 stopni, odwracając warzywa w połowie czasu. Upewnij się, że pokroiłeś je tej samej wielkości, aby równomiernie się upiekły.
Dodatki do pieczonego kalafiora z dodatkiem za'ataru
Ten przepis na pieczonego kalafiora z dodatkiem za'ataru pasuje do wielu różnych potraw, nadając im bliskowschodni charakter. Ale oto kilka moich ulubionych połączeń:
Na misce z ziarnami, np. mojej wegetariańskiej misce babaganoush.
Jako dodatek do kanapki z pitą lub wrapa, jak ta pita z jogurtową ciecierzycą i muhammara lub falafel ze słodkich ziemniaków.
Z moim pikantnym makaronem z hummusem i pieczonym bakłażanem - możesz go nawet dodać do przepisu zamiast lub obok pieczonego bakłażana.
Z bliskowschodnim daniem mięsnym, takim jak moje kotlety jagnięce z zieloną harissą lub przepis na kurczaka z sumakiem i cytryną.
Nałożony do hummusu i podany z pieczonymi grzankami pita.
Podawane z falafelami i sosami do maczania, jak mój pieczony zielony falafel.
Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się Wam tak bardzo jak mnie!
Ten za'atarowy przepis na pieczony kalafior został zaktualizowany, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.
Za'atar pieczony kalafior z rodzynkami
Składniki
1 główka kalafiora, pozbawiona łodygi i pokrojona na różyczki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżeczki za'atar
1/4 filiżanki orzechów włoskich
1/3 filiżanki złotych rodzynek kalifornijskich
2 łyżki kaparów
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
Kalafior posmarować oliwą z oliwek. Posypać za'atarem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia. Rozłożyć równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piec przez 25-30 minut, przerywając w połowie, aby dodać orzechy włoskie i obrócić kalafiora.
Gdy kalafior będzie karmelizowany i miękki, wyjmij z piekarnika. Dodać złote rodzynki, wymieszać i przełożyć do naczynia do serwowania. Udekorować kaparami i podawać.
Więcej dań warzywnych:
Fioletowe słodkie ziemniaki z masłem miso
Brukselka w glazurze z miso klonowym
Grillowane wiosenne warzywa z dressingiem miso i limonką
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9