- Zdrowe odżywianie
- 21 kwietnia 2022
- 0
Cukiniowe placki z fetą i cebulą w sosie pomidorowym
Ten przepis został pierwotnie opublikowany w maju 2015 r. Przepis i tekst zostały zaktualizowane.
Wymyśliłam ten przepis podczas lata cukinii.
Kilka lat temu mój mąż prowadził w pracy ogród społeczny dla swojej grupy zajmującej się zrównoważonym rozwojem i przez przypadek kupił o kilka roślin cukinii za dużo. Mój mąż, który nigdy nie lubi marnować, postanowił przynieść do domu 20 dodatkowych roślin cukinii z naszego przydomowego ogródka.
Nie wiedział, jak płodne są rośliny cukinii. Całe lato opływaliśmy w cukinie! Przysięgam, wystarczyły dwa dni bez zbiorów, a nagle miałam cukinię wielkości mojej ręki. Pamiętam, jak wychodziłam na happy hour z przyjaciółmi i dosłownie przynosiłam pełną nadającą się do recyklingu torbę cukinii dla wszystkich.
Ten przepis sprawił, że po miesiącu smażonych cukiniowych dań towarzyszących, chleba z cukinii, faszerowanej cukinii, cukinii na pizzy, grillowanej cukinii... rozumiecie, o co chodzi. Danie zostało zaadaptowane z przepisu Szefa Kuchni Jednego Składnika.
Ja podałam ją z paczką starożytnych ziaren Hodgson Mill, ale można ją również podać z ryżem lub makaronem. Założę się, że byłoby to również smaczne z zimowym kabaczkiem!
W tym przepisie możesz użyć dowolnego słoikowego sosu pomidorowego, który lubisz. Ja lubię nieco pikantny, więc preferuję sos arrabiata, ale równie dobrze sprawdzi się dowolny sos marinara. Jeśli chcesz zrobić dodatkowe frytki, zamroź je oddzielnie od sosu. To samo dotyczy resztek - sos sprawi, że frytki będą wilgotne!
Frytki z cukinii z fetą i cebulą w sosie pomidorowym
Przygotować 12 sztuk
Składniki
2 duże cukinie, starte na tarce
1/2 szklanki mąki (uniwersalnej, pełnoziarnistej, bezglutenowej itp.)
1/2 szklanki pokruszonej fety
3 zielone cebulki, pokrojone w plasterki
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
Oliwa z oliwek extra vergine do smażenia na patelni
1 24-uncjowa puszka sosu pomidorowego
1/3 filiżanki oliwek kalamata
1/4 filiżanki bazylii, posiekanej
Instrukcje
Najpierw przygotujemy sos pomidorowy. W średnim garnku połącz sos pomidorowy, oliwki, bazylię i kapary, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotować 15 minut, aż smaki się połączą.
W międzyczasie połączyć cukinię, mąkę, fetę, szalotkę i sok z cytryny. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Wbić jajko i wymieszać do dokładnego połączenia.
Podgrzać tyle oliwy z oliwek, aby posmarować nią dużą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Nabrać 1/3 szklanki mieszanki cukiniowej i uformować kulkę. Wrzucić na gorącą oliwę i lekko docisnąć grzbietem łopatki. Powtórz czynność z pozostałą mieszanką cukinii, smażąc około 4-5 minut z każdej strony, partiami, aby nie przepełnić patelni. Może być konieczne dodanie większej ilości oliwy z oliwek pomiędzy kolejnymi partiami. Ugotowane frytki przenieś na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Podawaj frytki w sosie pomidorowym lub z jego dodatkiem.
Korzystaj z przepisów na cukinię:
Grillowana cukinia i Gruyere Panini
Łatwe pikantne klopsiki z indyka z cukinii z sosem z pieczonej czerwonej papryki
Epickie wegetariańskie Nachos
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9