- Zdrowe odżywianie
- 20 lutego 2022
- 0
Grillowany balsamiczny burger z grzybów portobello
Ten klasyczny grillowany balsamiczny burger z grzybów portobello nabiera smaku dzięki całonocnej marynacie! Wrzuć na grilla, aby uzyskać łatwy, wegetariański, letni posiłek główny. Udekoruj go ulubionymi dodatkami do burgera - moimi ulubionymi są guacamole, pomidor i feta.
Wszystkiego najlepszego z okazji 4 lipca! Mam nadzieję, że wszyscy bawicie się świetnie z rodziną, przyjaciółmi i mnóstwem obowiązkowego czerwonego, białego i niebieskiego jedzenia.
Dzień Niepodległości jest jednym z moich ulubionych świąt związanych z jedzeniem. Jest coś specjalnego w spędzaniu czasu z przyjaciółmi przy grillu, delektowaniu się posiłkiem na zewnątrz w upale i zimnym piwem. A ja po prostu kocham mieszankę bogatych serowych i mięsnych potraw, takich jak żeberka, hamburgery i makaron z serem, sparowanych z mnóstwem świeżych sałatek i soczystych arbuzów.
Większość moich wspomnień z 4 lipca, kiedy dorastałam, pochodzi z domu mojego taty. Każdego roku rzucał masywną imprezę w basenie dla swoich starych braci z bractwa, w zasadzie wielki zjazd na studiach. Spędzilibyśmy dni czyszczenia i gotowania ogromne partie niebieskiego sera coleslaw, sałatka makaronowa i cięcia kawałki świeżych owoców w przygotowaniu ... chociaż moi rodzice pamięć o tym, jak bardzo pomogłem prawdopodobnie różni się od mojego.
Jedyną przeszkodą był fakt, że przez wiele z tych lat byłam wegetarianką. To była trudna decyzja, którą podjęłam w oparciu o silną moralność i etykę... i przez to rozumiem, że moja najlepsza przyjaciółka była wegetarianką, więc ja też musiałam nią być. To zawsze było kłopotliwe dla mojego kochającego mięso taty, który kiedyś ogłosił, że pięć podstawowych grup żywności to kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina i owoce morza. Każdy posiłek musiał mieć wegetariańską opcję, która nadawała się do grillowania. Powiedzmy więc, że jadłem dużo burgerów z grzybów portobello.
Jak zrobić burgera z pieczarek portobello?
Pieczarki mają mięsny smak, więc portobello w rozmiarze burgera są idealnym zamiennikiem. Kluczem jest zapewnienie im dobrej kąpieli w aromatycznej marynacie. Pieczarki są trochę gąbczaste, więc wchłaniają cały smak, w którym je zamarynujesz. W tym przepisie użyłem tylko bardzo prostej mieszanki balsamicznej i oliwy z oliwek, doprawionej czosnkiem i oregano.
Wszystko, czego potrzebują, to szybkie podsmażenie na gorącym grillu do momentu, aż będą zaznaczone i delikatne, około 4 minut na stronę. Pamiętaj, aby usunąć czosnek przed grillowaniem, ponieważ może się on przypalić na grillu, nadając grzybom gorzki smak.
Jak udekorować grillowanego balsamicznego burgera z pieczarkami portobello
Każdy z Twoich ulubionych dodatków do burgera świetnie pasuje do tego przepisu, ale ja użyłem guacamole, pomidorów i sera feta, ponieważ właśnie to miałem pod ręką! Oto kilka innych pomysłów:
Rozbite awokado, grillowana papryka i cebula oraz ser mozzarella.
Pomidor, karmelizowana cebula, ser Jack i Twój ulubiony majonez
Awokado, salsa kukurydziana i ostry ser cheddar
"California" z kozim serem, pomidorem, czerwoną cebulą, ogórkiem, awokado i kiełkami
Bekon (lub bekon wegetariański), ser pleśniowy i chrupiąca cebula
Bądź kreatywny! Innym z moich ulubionych sposobów na burgery z portobello jest kanapka z mrożonym wegetariańskim burgerem (oczywiście podgrzanym). Dodaje to dodatkowego białka i sprawia, że posiłek jest bardziej satysfakcjonujący, jeśli czujesz się głodny.
Grillowany balsamiczny burger z pieczarek portobello
Służy 4
Składniki
Portobellos:
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
5 ząbków czosnku, rozdrobnionych
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
4 kapelusze grzybów portobello
Burger:
4 bułki hamburgerowe
1 pomidor, pokrojony w plastry
Guacamole
Kruszona feta
Wskazówki
W dużej torebce z zamkiem błyskawicznym wymieszać balsamiczny, oliwę z oliwek, czosnek i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby portobello i wymieszać, aby je obtoczyć. Odstawić do lodówki na 8 godzin, aby się zamarynowały.
Rozgrzać grill na średnio-wysokim ogniu. Posmaruj czosnkiem kapelusze grzybów, aby zapobiec przypaleniu i grilluj kapelusze po 4 minuty z każdej strony, aż będą widoczne na grillu i miękkie. Podczas gdy grzyby się grillują, lekko opiecz bułki na grillu.
Podawaj burgery portobello na bułce z plasterkami pomidora, guacamole i fetą.
Więcej przepisów na burgery:
Ginger Peanut Cauliflower Veggie Burger with Sriracha Mayo
Burger wegetariański z bakłażana i cukinii z bazyliowym aioli
Wszystko Bagel Salmon Burger z kremowym sosem koperkowym
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9