- Zdrowe odżywianie
- 22 grudnia 2021
- 0
Flatbread z figami i prosciutto z karmelizowaną cebulą
Wypróbuj ten przepis na chleb z figami i szynką podczas następnej pizzowej nocy! Słodycz fig i karmelizowanej cebuli doskonale łączy się ze słonym prosciutto. To łatwy i elegancki obiad, który możesz zaserwować tłumowi!
Słodki, pikantny, słony i gorzki, ten chlebek z karmelizowaną cebulą i figami ma w sobie wszystko!
Zrobiłam ten chlebek w zeszłym tygodniu, kiedy miałam ochotę na pizzę i był tak dobry, że nie mogłam się doczekać, aby podzielić się przepisem. Karmelizowana cebula jest tak niesamowicie dobra - słodka i pikantna, że aż rozpływa się w ustach. Jest to jeden z tych składników, zaraz obok wędzonego łososia i (oczywiście) awokado, że jak tylko widzę go w menu, nie ma mowy, żebym go nie zamówiła.
Jak zrobić karmelizowaną cebulę
Karmelizowana cebula jest pyszna, ale zajmuje trochę czasu. Dlaczego więc nie przygotować dodatkowej porcji podczas robienia tego przepisu i używać jej w przepisach przez cały tydzień? Wrzuć je do sałatki zbożowej, podrzuć z makaronem i odrobiną koziego sera, albo zjedz na śniadanie tosty z awokado! Albo wypróbuj moją ulubioną, karmelizowaną cebulę na burgerze z niebieskim serem!
Aby przygotować karmelizowaną cebulę do tego chleba z figami i prosciutto, dodaj olej lub masło na patelnię na średnim ogniu, około 1 łyżki stołowej na cebulę. Kiedy się rozgrzeje, dodaj pokrojoną cebulę i szczyptę soli, a następnie rozłóż cebulę równomiernie na całej patelni. Gotuj, aż cebula zmięknie i stanie się półprzezroczysta, a następnie zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu, aż cebula stanie się złotobrązowa i puszysta. Powinno to zająć około 30 minut. Dodaj odrobinę wody lub bulionu, jeśli cebula zacznie się zbyt szybko przypalać. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, dodaj łyżeczkę cukru.
Niezależnie od tego, czy przygotowuję ten chleb z figami i prosciutto, czy inną pizzę w domu, zazwyczaj wybieram kulkę ciasta do pizzy ze sklepu spożywczego. Jest to o wiele łatwiejsze niż zrobienie go samemu - chociaż ten przepis na ciasto do pizzy bez wyrabiania jest dość prosty - i smakuje o wiele lepiej niż gotowane lub mrożone ciasto. Sztuczka, której nauczyłem się podczas wałkowania ciasta na okrąg, polega na tym, aby zacząć od krawędzi, a następnie kierować się ku środkowi, dzięki czemu środek nie będzie zbyt cienki. Pomaga również posypanie ciasta odrobiną mąki, aby się nie kleiło.
W lecie, ten przepis byłby również pyszny z sezonowymi, świeżymi figami! Ale ponieważ trudno je znaleźć poza sezonem (a nawet kiedy są w sezonie!), użyłam w tym przepisie suszonych.
Słona, pikantna szynka prosciutto jest jedną z moich ulubionych wędlin, ale nie krępujcie się użyć innych rodzajów, które lubicie. Coppa, salami, sobrassado czy jamon będą tu równie smaczne.
To jeden z tych przepisów, w których warto wykorzystać wymyślny balsamik, jeśli się go ma! Mżawka gęstego i dżemowatego balsamicznego naprawdę ożywi ten przepis.
Chleb płaski z figami i szynką z karmelizowaną cebulą
Serwuje się 4
Składniki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
2 duże słodkie cebule, przepołowione i bardzo cienko pokrojone
1 garść mąki kukurydzianej
1 kulka ciasta do pizzy
6 plasterków prosciutto, rozdartych
8 suszonych fig, pokrojonych w plasterki
1 garść rukoli
Miód, do posypania
Ocet balsamiczny, do skropienia
1 szczypta płatków czerwonej papryki
Wskazówki
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać cebulę i dużą szczyptę soli. Gotować powoli, mieszając od czasu do czasu, aż cebula stanie się złota i głęboko skarmelizowana. Powinno to zająć około 30 minut. Jeśli chcesz, aby cebula skarmelizowała się szybciej, dodaj pół łyżeczki cukru.
Rozgrzej piekarnik do 475 stopni F. Posyp kamień do pizzy garścią mąki kukurydzianej. Rozwałkuj ciasto na kamieniu do pizzy na duży prostokąt lub okrąg.
Posmaruj równomiernie karmelizowaną cebulą. Na wierzchu ułożyć plasterki prosciutto i figi. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, aż skórka będzie złocista. Wyjmij z piekarnika.
Na wierzchu połóż garść rukoli. Skropić lekko miodem i balsamicznym. Dodaj szczyptę płatków czerwonej papryki.
Może Ci się również spodobać:
Pizza z dynią, gruszką i gorgonzolą
Pizza z dynią, Shiitake i Gruyere na cieście kalafiorowym Trader Joe's
Sałatka z figami i prosciutto
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9