- Zdrowe odżywianie
- 24 listopada 2021
- 0
Plan diety dla pacjentów dotkniętych wirusem COVID-19
Koronawirus (COVID-19) jest chorobą wywoływaną przez nowy szczep koronawirusa ciężkiego ostrego zespołu oddechowego koronawirus 2 (SARS-CoV-2). Może powodować ciągły kaszel, gorączkę, utratę/zmiany zmysłu węchu lub smaku.
Koronawirus może powodować poważniejsze objawy u osób z osłabionym układem odpornościowym, osób starszych i osób cierpiących na długotrwałe schorzenia, takie jak cukrzyca, rak, przewlekła choroba płuc i choroby układu krążenia.
Prawidłowe odżywianie i nawodnienie są ważne w walce z tą chorobą i pomagają opanować objawy. Dobrze zbilansowana dieta może zoptymalizować działanie układu odpornościowego, poprawić metabolizm i może pomóc w zapobieganiu rozwoju przewlekłych objawów związanych z COVID-19.
Zaleca się, aby codziennie stosować dietę zawierającą świeże i nieprzetworzone produkty spożywcze, aby dostarczyć organizmowi wymaganych witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, białka i przeciwutleniaczy. Prawidłowa dieta sprawi, że organizm będzie w odpowiednim stanie, aby pokonać wirusa!
Jednakże, oprócz wytycznych dotyczących diety, ważne jest zarządzanie bezpieczeństwem żywności oraz mądre praktyki żywieniowe, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa.
Dieta bogata
w
białko
Odpowiednie spożycie białka jest konieczne, aby zapobiec utracie mięśni i utrzymać funkcje metaboliczne. Utrata mięśni może prowadzić do osłabienia, zmęczenia i niezdolności do wykonywania codziennych czynności. Niedobór białka jest dodatkowo związany z upośledzeniem funkcji układu odpornościowego, co może pogorszyć objawy i spowodować wydłużenie czasu rekonwalescencji.
Staraj się włączać porcję pokarmu bogatego w białko do każdego posiłku. Wegetarianie mogą spożywać 2-3 porcje dziennie nasion roślin strączkowych, dal, soi, mleka i produktów mlecznych, orzechów i nasion. Dobrą opcją są również: besan, sattu, khichdi, orzeszki ziemne, paneer, twaróg i grzyby. Nie-wegetarianie mogą włączyć wszystkie te wraz z chudego mięsa, takich jak jaja, kurczak i ryby w ich diecie.
Zdrowe tłuszczeZmniejsz
spożycie nadmiernej ilości tłuszczu i wybieraj metody gotowania, które wymagają mniejszej ilości tłuszczu lub nie wymagają go wcale, takie jak gotowanie na parze, grillowanie lub smażenie zamiast smażenia potraw. Wybieraj produkty, które zawierają zdrowe źródła tłuszczów nienasyconych, takie jak ryby i orzechy.
Aby ograniczyć tłuszcze nasycone, usuń nadmiar tłuszczu z mięsa i drobiu i wybieraj opcje bez skóry. Zrezygnuj z takich produktów jak czerwone i tłuste mięsa, masło i pełnotłuste produkty mleczne, olej palmowy, skrót i smalec. W miarę możliwości unikaj tłuszczów trans w swoich posiłkach.
Mnóstwo owoców i warzyw
Witaminy, minerały i przeciwutleniacze obecne w kolorowych owocach i warzywach ułatwiają szybki powrót do zdrowia. Postaraj się włączyć do swojego planu posiłków co najmniej 5-6 porcji warzyw i owoców dziennie. Możesz dodawać owoce do koktajli mlecznych lub smoothie i spożywać sezonowe warzywa w postaci gotowanej, duszonej, gotowanej na parze lub w wodzie.
Uwaga: Upewnij się, że surowe produkty są dobrze oczyszczone i przestrzegane są odpowiednie zasady higieny.
ProbiotykiOstatnie
badania wykazują, że probiotyki mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Zdrowe bakterie znajdujące się w probiotykach pomagają jelitom zwalczać zarazki chorobotwórcze. Jogurt, kefir, pikle, kimchi i kombucha są pełne probiotyków.
Probiotyki wspierają wzrost dobrych bakterii, które odgrywają ważną rolę w równoważeniu dobrych bakterii w Twoim organizmie i są przechowywane w jelitach. Te zdrowe bakterie pomagają zrównoważyć Twoje trawienie, odporność i metabolizm.
WitaminaC - super wojownik
Witamina C chroni Cię przed infekcjami poprzez stymulowanie tworzenia przeciwciał i wzmacnianie odporności. Jako antyoksydant, witamina C zwalcza wolne rodniki obecne w organizmie. Włącz więcej witaminy C do swojej diety, spożywając owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty i mandarynki, lub czerwoną paprykę, papaję, truskawki, pomidory, guawy, brokuły, kiwi i chili.
Pokarmy bogate w cynk
Odpowiednia ilość cynku jest niezbędna dla rozwoju i funkcjonowania układu odpornościowego i może pomóc w gojeniu się ran. Cynk można znaleźć w chudym mięsie, drobiu, owocach morza, mleku, produktach pełnoziarnistych, fasoli, pestkach dyni i orzechach.
Selen
Jajka zawierają sel
en
, silny przeciwutleniacz, który odgrywa kluczową rolę w zdrowiu komórek. Inne jego źródła to owoce morza, orzechy brazylijskie, pestki dyni, ziarna i produkty mleczne.
Małe, częste posiłki
Co 2-3 godziny pomagają w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych, a także zapobiegają powikłaniom związanym z układem pokarmowym, takim jak zapalenie, zapalenie żołądka, wzdęcia, uczucie ciężkości, kwaśność.
Nawadnianie
organizmu Nawadnianie organizmuwodą i czystymi płynami jest niezbędne, nawet jeśli nie odczuwasz pragnienia, aby uzupełnić straty płynów i rozrzedzić wydzielinę z dróg oddechowych. Jeśli wydzielina z dróg oddechowych nie zostanie rozrzedzona, może to doprowadzić do zapalenia płuc. Popijaj wodę, a dla lepszego smaku wypróbuj wody infuzowane z owocami, miętą, cytryną.
Dodawaj rozcieńczone soki owocowe, klarowne zupy, rasams, smoothies, aby zaspokoić zapotrzebowanie na kalorie i wodę. Unikaj zbyt dużo herbaty/kawy, ponieważ kofeina ma tendencję do zwiększania tętna i odwodnienia.
Ziołowe wzmacniacze odpornościWiele
ziół i przypraw może być używanych podczas tej fazy ze względu na ich potencjał posiadania właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwwirusowych
.- Kadha - zalecana przez Ministerstwo AYUSH, zawierająca przyprawy takie jak goździki, suchy imbir i wywar z czarnego pieprzu dla wzmocnienia odporności.
- Mleko kurkumowe z czarnym pieprzem - sugerowane ze względu na swoje właściwości prozapalne i odpornościowe.
- Zioła - Jak mięta, tulsi, bazylia w postaci herbatek pomagają w walce z antyoksydantami, poprawiają smak, trawienie i odporność.
Plan diety dla pacjentów zakażonych wirusem COVID-19Podążanie za
tymprzykładowym planem posiłków z trzema małymi, ale zbilansowanymi posiłkami i lekkimi przekąskami w ciągu dnia da ci pojęcie o tym, co należy jeść w ramach protokołu kwarantanny. Można mieszać i dopasowywać poniższe posiłki według własnego uznania.
Wczesny poranek (6-7 rano)
1 szklanka letniej wody cytrynowej z cynamonem + pięć namoczonych migdałów i orzechów włoskich.
Opcje śniadaniowe (po 30 minutach)
- Palak besan cheela 2 sztuki z zielonym chutney i 1 filiżanką twarogu/.
- Kaszka owsiana z orzechami, nasionami + jedna miska owoców/.
- Dwa dosas z mniejszą ilością oleju + 1 filiżanka sambaru/
- Omlet warzywny (2 białka i 1 całe jajko) z 2 kromkami pełnoziarnistego lub wieloziarnistego chleba
Śródpołudniowa przekąska (10 - 11 rano)
- 1 miska owoców z nasionami chia/pestkami dyni 1 łyżka + 1 szklanka wody z cytryną/
- 1 szklanka smoothie z papai z nasionami chia i lnu
Lunch (1 - 2 po południu)
- 2 Phulkas/1 filiżanka ryżu gotowanego na parze + sabji (fasola/ kalafior/ brokuły/ warzywa liściaste/ mieszanki warzyw) + ¾ filiżanki dal/chana/rajma/1 filiżanka paneer + 1 filiżanka twarogu
Po obiedzie (4 po południu)
- Kadha/herbata z goździków, czarnego pieprzu i suszonego imbiru - 1 filiżanka
Przekąska w połowie wieczoru (5 - 6 po południu)
- Gotowane kiełki/pestki lub prażona makhana/chana - ½ filiżanki
Opcje przed kolacją (8 pm)
- Dal paani - 1 filiżanka/
- Rasam - 1 filiżanka/
- Zupa marchewkowa/pomidorowa/szpinakowa/brokułowa - 1 filiżanka
Opcje na kolację (8 - 9 po południu)
- 1 miska warzywnego khichdi + 1 filiżanka twarogu/
- 2 Mung dal cheela z paneer + chutney czosnkowy/
- 3 kawałki Idli z warzywnym sambarem/
- 2 Rotis z palak lub methi dal/ curry jajeczne/paneer bhurji - 1 filiżanka
Na dobranoc
- Niskotłuszczowe mleko z kurkumą i czarnym pieprzem, bez cukru - 1 szklanka
PodsumowanieWłaściwe
odżywianie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, szczególnie w okresach, gdy układ odpornościowy musi walczyć z chorobą. Ograniczony dostęp do świeżej żywności może zniweczyć nasze wysiłki, by kontynuować zdrową i zróżnicowaną dietę.
Może to również potencjalnie prowadzić do zwiększonego spożycia wysoko przetworzonej żywności, która zawiera dużo tłuszczów, cukrów i soli. Niemniej jednak, nawet mając niewiele i ograniczone składniki, należy starać się odżywiać zdrowo i wspierać organizm w walce z wirusem.
Uwaga:
Proszę pamiętać, że powyższe wskazówki i plan żywieniowy nie są lekarstwem na koronawirusa, ale sposobem na wzmocnienie systemu odpornościowego do walki z infekcją.Pozostań w domu, bądź bezpieczny i jedz zdrowo!
Najczęściej zadawane pytania (FAQs)
Q. Jakiej żywności należy unikać podczas pandemii COVID-19?A. Wysoko przetworzona i pakowana żywność, rafinowane cukry, żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, żywność bogata w tłuszcze nasycone i trans, mogą nie tylko obniżyć odporność, ale również zakłócić zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Należy również unikać czerwonego mięsa, ponieważ zwiększa ono stan zapalny w organizmie.
Q. Jakie produkty najlepiej spożywać podczas pandemii COVID-19?O. Świeże sezonowe owoce i warzywa, odpowiednio umyte, wraz z bogatymi w białko dalsami, nasionami roślin strączkowych lub chudym mięsem i pełnymi ziarnami to najlepsza żywność, którą należy spożywać podczas pandemii. Wraz z bogatymi w probiotyki twarogami, dobrymi tłuszczami pochodzącymi z orzechów, nasion i ziół oraz przyprawami takimi jak kurkuma, imbir, czosnek, które mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, powinny być również włączone do diety.
Q. Jak należy myć owoce i warzywa w czasie COVID-19?A. Najlepszym sposobem na mycie warzyw i owoców jest bieżąca woda. Można również moczyć warzywa i owoce w słonej wodzie lub wodzie z octem, aby usunąć zanieczyszczenia. Można używać owoców i warzyw o grubej skórce lub usunąć skórkę, jeśli świeże produkty nie są organiczne.
Tags: Plan diety dla pacjentów dotkniętych wirusem COVID-19 owoce i warzywazdrowe tłuszczeZiołowe wzmacniacze odpornościhydratacjaKadhamodpowiednie modyfikacje w codziennej rutynie, które mogą pomóc w dobrym powrocie do zdrowiaProbiotykiDieta bogata w białkoelenMałe, częste posiłkiMleko kurkumowe z czarnym pieprzemWitamina cPokarmy bogate w cynkNajnowsze Artykuły
- Blog
- 15 grudnia 2023
- 0
Gdzie kupić dobre wino bezalkoholowe?
- Blog
- 8 lipca 2022
- 0
Trzy ogromne błędy popełniane przez firmy cateringowe
Kategorie
- Zdrowe odżywianie 81
- Schudnij 4
- Blog 9